Amazonin Echo-älykaiutin kuunteli pariskuntaa – 1700 äänitallennetta päätyi vieraalle - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Älykaiutin kuunteli pariskuntaa – 1700 äänitallennetta päätyi vieraalle

Amazon vetoaa inhimilliseen erehdykseen viimeisimmässä tietosuojamokassaan.

Alexa-digiavustajaa käytetään yleensä älykaiuttimen kautta. Kuvassa Amazonin Echo-kaiutin.

21.12.2018 16:00

Yhdysvaltalaisen verkkojätti Amazonin asiakas sai haltuunsa väärän asiakkaan puhetallenteet, saksalaislehti c't kertoi (pdf). Lehteä lainasi uutistoimisto Reuters.

Saksalainen asiakas oli pyytänyt Amazonilta omat tietonsa EU:n uuden gdpr-tietosuoja-asetuksen perusteella. Amazon lähetti hänelle linkin, jossa oli paitsi hänen tietonsa, myös 1700 toisen henkilön äänitallennetta.

Tallenteissa kuului esimerkiksi miehen ja naisen välinen keskustelu kotona, ja miehen todettiin käyttävän kotonaan Amazonin Echo-älykaiutinta ja muita äänellä ohjattavia laitteita. Mahdollisuus seurata miehen elämää ja liikkeitä kodin ulkopuolella oli moraalittomuudessaan lehden mukaan "hiuksia nostattava" kokemus.

Mies oli mahdollista tunnistaa tallenteista, ja lehti otti häneen yhteyttä. Hän järkyttyi tietovuodosta.

Alkuperäinen asiakas oli raportoinut Amazonille virheestä, muttei saanut vastausta. Amazonin lähettämä linkki lakkasi kuitenkin toimimasta pian.

Amazonin edustajan mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe ja yksittäistapaus. Kyseessä on kuitenkin sen luokan virhe, jollaisia ei saisi tapahtua ollenkaan.

Amazonia ja sen älykaiuttimia on jo ennestään luonnehdittu uhkaksi tietoturvalle etenkin sen jälkeen, kun Echo-kaiutin oli kuunnellut salaa käyttäjänsä keskustelua ja lähettänyt sen toiselle henkilölle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?