Tiedätkö, miksei iPhonelle ole ensimmäistäkään virustutkaa? - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, miksei iPhonelle ole ensimmäistäkään virustutkaa?

Julkaistu: 2.1.2019 7:00

Tietoturvayhtiö selittää, miksi Apple ei päästä virustutkia App Storeen.

Applen iPhoneen tai iPadiin ei voi ladata virustutkaa Applen sovelluskaupasta App Storesta. Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab selitti taannoin, miksi näin on. Virustutkan tekeminen on yksinkertaisesti mahdotonta.

Applen mobiililaitteisiin kehittämä iOS-käyttöjärjestelmä on suunniteltu täysin eri tavalla kuin kilpaileva ja avoin Googlen Android. IOS:ssä sovellukset ajetaan tiukasti omissa "hiekkalaatikoissaan", eli turvallisissa ympäristöissä, joista ei ole pääsyä muihin sovelluksiin tai käyttöjärjestelmään.

Haittaohjelmalla ei olisi mahdollisuutta varastaa tai vaarantaa mitään, koska sitä ei sallittaisi oman hiekkalaatikkonsa ulkopuolelle. Apple sanookin, että "iOS on suunniteltu niin, että tietoturva on sen ytimessä", ja että iOS ei tarvitse virustutkaa.

– Se kuulostaa järin ylimieliseltä, mutta se ei ole markkinoinnin hölynpölyä.

Samat rajoitukset merkitsevät, ettei virustutkassa olisi mitään järkeä.

– Toimiakseen lainkaan, jokaisen antivirusratkaisun pitää pystyä vahtimaan, mitä muut sovellukset tekevät ja astumaan väliin, jos sovellus käyttäytyy epäilyttävästi. Sitä ei voi tehdä hiekkalaatikossa, Kaspersky alleviivaa.

Kun yhtälöön lisätään Applen syyni siitä, mitä sovelluksia App Storeen ylipäätään päästetään, on tuloksena verrattain turvallinen kokonaisuus kuluttajalle.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että App Storesta voi ladata sovelluksia hetken mielijohteesta. Myös Applen virallisessa kaupassa on esiintynyt huijauksia, joiden tarkoitus on esimerkiksi viedä käyttäjiltä rahaa.

Lisäksi vuonna 2015 nähtiin tapaus, jossa hämärämiehet saastuttivat sovellusten tekijöiden käyttämät ohjelmistotyökalut. Näiden myötä haittaohjelma levisi 39:een App Storessa olleeseen sovellukseen.

Aivan äskettäin paljastui tapaus, jossa terveyssovellusten käyttäjiä petkutettiin iPhonen sormenjälkilukijalla. Seurauksena oli nopeasti jopa 139 euron menetys.

IPhone-käyttäjiä uhkaa myös tietojenkalastelu, roskaposti ja vaikkapa tiedon kaappaaminen, kun se siirtyy verkossa puhelimen ja palvelimien välillä.