Symantec varoittaa julkisien wifi-verkkojen uhkista - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Guru lyttää yleisen wifi-myytin: ”Ei voisi olla kauempana totuudesta”

Avoimissa wifi-verkoissa voi vaania vaara.

Julkaistu: 1.1.2019 7:00

Hakkerin on helppo vakoilla sinua julkisessa wifi-verkossa, tietoturvaaja varoittaa.

Esimerkiksi kahviloissa tai lentokentillä yleiset ilmaiset ja julkiset wifi-verkot eivät takaa tietoturvaa, vaikka verkkoon pääsisi vain salasanalla.

Tietoturvayhtiö Symantec murtaa artikkelissaan kaksi wifi-verkkoihin liittyvää myyttiä, jotka ovat

1) Vain ammattihakkeri voi hyökätä sinua vastaan julkisessa wifissä ja

2) julkinen wifi on turvallinen.

Monet olettavat, että langattomassa verkossa hyökkääminen edellyttää kokenutta konnaa, jolla on hienostuneet laitteet.

– Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta, Symantec korostaa.

Tietoturvayhtiön mukaan on yllättävää, miten vähäisellä osaamisella voi suorittaa yksinkertaisen wifi-hyökkäyksen. Yleisin tapa hyökätä on asettua samassa verkossa uhrin tietokoneen ja palvelimen väliin salakuuntelemaan siirtyvää tietoa. Tästä ei uhri saa mitään vihiä.

Täysin avointen wifi-verkkojen uhkat ovat helpommin hahmotettavissa. Mutta mitä, jos verkkoon pitää kirjautua salasanalla? Sekään ei takaa tietoturvaa. Esimerkiksi kahvilan asiakkaan pitää pyytää salasana vaikkapa tarjoilijalta, mutta ihan samalla tavalla salasanaa voi kysellä hyökkääjäkin.

Tästä syystä julkisissa wifi-verkoissa ei koskaan pitäisi tehdä arkaluonteisia asioita, kuten maksaa laskuja verkkopankissa. Älä myöskään anna laitteesi muistaa verkon salasanaa seuraavaa kertaa varten. Näin vältyt vahingoilta, joissa laite on huomaamatta kirjautunut verkkoon.

Tietoturvayhtiö myös varoittaa hakkerien käyttämistä laitteista, jotka saavat vaarallisen verkon esiintymään tarjottujen wifi-verkkojen kärjessä ja toisaalta hyökkääjien perustamista verkoista, joille on annettu luotettavalta kuulostava väärä nimi.

Hyvä suojautumistapa on käyttää vpn-yhteyttä (virtual private network) tietoliikenteen salaamiseksi – kunhan valitset käytttämäsi vpn-palvelun huolellisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?