Tietoturva

Iskuja myös Suomeen – USA syyttää Kiinaa valtavasta hakkeroinnista

Julkaistu:

Hakkerointi
Kaksi kiinalaismiestä asetettiin syytteeseen mittavasta vakoilukampanjasta verkossa.
Yhdysvaltain oikeusministeriö paljasti torstaina syytteet kahta kiinalaista miestä vastaan. Heitä epäillään yritystietojen varastamisesta sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa alkaen jo vuodesta 2006 ja jatkuen aina kuluvaan vuoteen asti.

Syytteiden mukaan epäillyt varastivat ensimmäisessä kampanjassaan vuodesta 2006 alkaen satoja gigatavuja arkaluonteista tietoa yli 45 teknologiayrityksestä ja Yhdysvaltain hallituksen virastosta ainakin 12 osavaltiossa. Uhreina oli esimerkiksi ilmailu-, avaruus-, viestintä- ja öljyteollisuus sekä Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa.

Vuodesta 2014 alkanut jälkimmäinen kampanja osui USA:n mukaan myös Suomeen. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan epäillyt hyökkäsivät muiden yritysten tietotekniikasta vastaaviin yrityksiin ja pääsivät tällä tavoin käsiksi tietokoneisiin, jotka palvelivat tai kuuluivat uhreille ainakin 12 maassa. Nämä maat ovat Suomen lisäksi Brasilia, Kanada, Ranska, Saksa, Intia, Japani, Ruotsi, Sveitsi, Arabiemiirikunnat, Britannia ja Yhdysvallat.

Jälkimmäisen kampanjan uhreihin lukeutuvat ainakin globaali finanssilaitos, kolme tietoliikenne- ja/tai kuluttajaelektroniikkayritystä, kolme valmistavaa yritystä, kaksi konsulttiyritystä, terveydenhuoltoyritys, bioteknologiayritys, kaivosyritys, autoteollisuuden toimittaja ja porausyhtiö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministeriön mukaan epäillyt työskentelivät Kiinan hallituksen alaisuudessa APT10-nimellä tunnetussa hakkerointiryhmässä. Helsingin Sanomien mukaan APT10:llä on ollut useita nimeämättömiä kohteita Suomessa.

Yhdysvaltojen syytöksiin Kiinan hallitusta vastaan osallistuu myös Britannia. Syytökset asettavat kyseenalaiseksi Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin taannoisen sopimuksen kybervakoilun torjumiseksi.
Kiina on kiistänyt Yhdysvaltain syytökset jyrkästi ja luonnehtii niitä "herjaaviksi".

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt