Tietoturva

Näin puhelin paljastaa liikkeesi kymmenille tahoille

Julkaistu:

Paikkatieto
Älypuhelimen käyttäjä voi tulla helposti luovuttaneeksi sijaintitietonsa mainostajille, vaikka ei sitä haluaisi. Asiaa selvitti The New York Times.
IPhonen tai Android-puhelimen sovellukset voivat olla kytköksissä jopa kymmeniin eri yrityksiin, jotka käsittelevät, tutkivat tai myyvät käyttäjän tarkat sijaintitiedot esimerkiksi mainostajille tai kaupoille. Asiasta kertoo The New York Times (NYT) laajassa artikkelissaan.

NYT:n mukaan ainakin 75 yritystä vastaanottaa nimetöntä, mutta tarkkaa sijaintitietoa sovelluksista, joiden käyttäjät kytkevät paikkatietopalvelut päälle saadakseen esimerkiksi paikallisia uutisia tai säätietoja.

Vaikka yritykset sanovat käsittelevänsä tietoja nimettömästi, työntekijät pääsevät käsiksi raakaan dataan ja voivat tunnistaa henkilöitä ilman lupaa.

Käyttäjille kerrotaan usein huonosti, mihin kaikkeen heidän tietojaan käytetään. Lehti kävi läpi 20 sovellusta, joista useimpien on epäilty jakavan paikkatietoja. Sovelluksista 17 kappaletta lähetti tarkat sijaintitiedot kaikkiaan noin 70 yritykselle. Näistä 17 sovelluksesta vain kolme iOS:ssä ja yksi Androidissa kertoi sovellukselle lupia myönnettäessä, että tietoja voidaan käyttää mainontaan. Yleensä tieto oli piilotettu pitkiin tietosuojalausekkeisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rikkovatko lakia?

On epäselvää, missä määrin sovellukset saattavat olla vastoin Euroopan unionin kuluttajia suojaavaa gdpr-tietosuoja-asetusta. Rikkovaksi käytös voi muuttua esimerkiksi, jos sovellus kertoo käyttäjälle epäselvästi, miten hänen henkilötietojaan, kuten paikannustietoja, käytetään.

Gdpr antaa palvelujen käyttäjälle myös oikeuden nähdä, mitä tietoja hänestä on kerätty ja oikeuden vaatia tietojen poistamista. On vaikea nähdä, kuinka tämä toteutuisi kaikissa tapauksissa.

Uhka yksityisyydelle on yksittäisiä sovelluksia tai jopa niihin liittyviä laajoja mainosverkostoja isompi. Tästä todisti Google äskettäin, kun paljastui, ettei se kunnioittanut käyttäjien valintoja sijaintihistorian tallentamisesta.
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai joutui Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen oikeuskomitean kuultavaksi muun muassa yhtiön tekemään tiedonkeruuseen liittyen. Hänen mukaansa Android-puhelimien käyttäjät ovat seurannasta tietoisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt