Tietoturva

Riski 39 % suurempi kuin tavallista – 4 neuvoa jouluostoksille

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Tietoturvayhtiön koe paljasti, miten helposti ihmiset lankeavat verkkohuijauksiin. Ole tarkkana jouluostoksilla!
Verkkoshoppailijat ovat tällä hetkellä tavallista alttiimpia huijauksille, kertoo tietoturvayhtiö F-Secure. Ihmiset odottavat lahjatilauksistaan vahvistusviestejä sähköpostiinsa ja huijarit tietävät tämän. Siksi aidolta näyttävä viesti vaikkapa Amazon-tilauksesta voikin olla koukku, jolla uhri saadaan lataamaan haittaohjelmia.

F-Secure teki testin, jossa se simuloi taannoisia Black Friday- ja Cyber Monday -ostospäiviä hyödyntäneitä tietojenkalasteluviestejä.

– Ihmiset lankesivat ansaan noin 39 prosenttia useammin kuin vastaavilla menetelmillä tehdyissä testeissä muina vuoden aikoina. Tällaista trendiä emme haluaisi nähdä, F-Securen tutkija Adam Sheehan sanoo blogissa.

Voit välttää vaaran muutamalla nyrkkisäännöllä:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
  • Älä klikkaa edes vakuuttavien sähköpostiviestien linkkejä.
  • Älä koskaan avaa sähköpostien liitetiedostoja, ellet ole täysin varma niiden alkuperästä.
  • Käytä tietokoneessa virustutkaa. Windowsin oletusturvaohjelma Defenderiin ei kannata yksinään luottaa.
  • Huolehdi, että tietokoneen käyttöjärjestelmä ja siinä ajetut ohjelmat ovat ajan tasalla. Joskin Windows 10:n tapauksessa suuria ominaisuuspäivityksiä kannattaa vältellä ensimmäiset viikot.
F-Securen mukaan kyberkonnien suosima kanava joulun alla on roskaposti. Viestit naamioidaan esimerkiksi verkkokauppojen lähettämiksi toimitusilmoituksiksi tai laskuiksi. Useimmin vastaanottajaa houkutellaan vierailemaan vaarallisella verkkosivustolla ja lataamaan haittaohjelma tai tekemään jotain muuta, mikä johtaa tietokoneen saastumiseen.

Hyvänä uutisena tietokoneen tiedostot lunnaita vastaan kaappaavat kiristysohjelmat ovat selvässä laskussa, mitä roskapostiin tulee. Sen sijaan roskaviestit voivat johtaa tietokoneen valjastamiseen osaksi suurta saastuneiden tietokoneiden armeijaa, eli bottiverkkoa. Vaihtoehtoisesti kaapatun tietokoneen tehoja käytetään surutta virtuaalivaluuttojen louhimiseen konnien hyväksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt