Apple-käyttäjiä jymäytettiin – 139 euroa katosi tililtä silmänräpäyksessä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Apple-käyttäjiä jymäytettiin – 139 euroa katosi tililtä silmänräpäyksessä

Apple-käyttäjiä huijattiin antamaan sormenjälkensä, jolloin heitä päästiin laskuttamaan.

Julkaistu: 6.12.2018 7:00

Terveyssovellusten käyttäjiä petkutettiin iPhonen sormenjälkilukijalla, Ars Technica kertoo.

Apple on poistanut sovelluskaupastaan App Storesta kaksi sovellusta, jotka juksasivat käyttäjiä maksamaan joissakin tapauksissa jopa 139 euroa. Redditissä valitettiin sekä Fitness Balance- että Calories Tracker -sovelluksista, jotka lupasivat tietoa käyttäjän terveydestä ja kalorien kulutuksesta.

Ars Technican mukaan sovellukset pyysivät heti ensimmäisellä avauksella käyttäjää asettamaan sormensa iPhonen sormenjälkilukijalle nähdäkseen esimerkiksi kaloriseurannan. Tämän jälkeen ruudulle ilmestyi sekunniksi tai pariksi viesti, jonka mukaan käyttäjää on laskutettu. Tunnistusta käytettiin tällä tavalla muun muassa 99 dollarin tai 139 euron ryöväämiseksi uhreilta, joilla oli maksukortti kytkettynä Apple-tiliinsä.

Sovellukset on poistettu kaupasta, mutta se ei välttämättä estä huijareita yrittämästä uudestaan muilla sovelluksilla. On epäselvää, miten sovellukset alun perin pääsivät Applen oletetusti tiukan seulan lävitse. Sovelluksia oli myös ryyditetty kaikesta päätellen väärillä kehuvilla arvosteluilla.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun App Storessa on levitetty käyttäjiltä rahoja huijaavia sovelluksia. Esimerkiksi lokakuussa suomalainen tutkija kertoi löytäneensä App Storesta Selfie Stylizer -sovelluksen, joka alkoi heti lataamisen jälkeen laskuttaa uhria viikoittain.

Sormenjälkihuijauksen uhrit ovat ilmeisesti saamassa rahansa takaisin, kunhan ovat pyytäneet Applelta hyvitystä. Myös Selfie Stylizerin tapauksessa uhri sai rahansa takaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?