Käytätkö vpn-ohjelmaa? Monessa piilee vähän tunnettu riski

Älypuhelinten ilmaiset vpn-palvelut ovat usein turvattomia, uusi tutkimus paljastaa. Moni palvelu on myös kotoisin Kiinasta.

26.11.2018 9:26

Lukuisat Google Play- ja Applen App Store -kauppojen ilmaiset vpn-sovellukset ovat tietoturvaltaan arveluttavia. Näin päättelee Top10VPN-verkkopalvelua ylläpitävä Metric labs ZDNetin mukaan.

IS Digitodayn haussa on samannimisiä sovelluksia kuin tutkimuksessa, mutta lähempi tarkastelu paljasti niiden olevan monessa tapauksessa ilmeisesti eri sovelluksia.

Tutkimuksessa käytiin läpi suosituimmat ilmaiset vpn-sovellukset, jotka löytyivät Googlen tai Applen kaupoista vpn-sovelluksia haettaessa. Mukaan otettiin kauppojen amerikkalaiset ja brittiläiset versiot, ja eri sovelluksia kertyi tutkittavaksi 30 kappaletta.

86 prosenttia sovelluksista oli "kelvottomia" tietosuojakäytäntöjensä osalta. Niitä ei joko ollut tai ne oli kirjoitettu epämääräisesti. Epäselväksi esimerkiksi jäi, seurataanko käyttäjän liikkeitä verkossa – tosin toisissa tapauksissa sovellukset myönsivät avoimesti seurannan ja jakavansa tietoja ulkopuolisten kiinalaistahojen kanssa.

Tutkimuksessa nousikin esiin, että suurin osa tutkituista vpn-sovelluksista on kiinalaista alkuperää. Tätä pidetään huolestuttavana, koska Kiinan valtio on viime aikoina hyökännyt vpn-palveluntarjoajia vastaan. Toimijoita on pidätetty ja jopa laitettu vankilaan, ZDNet huomauttaa. Epäilys on, että tällaisia sovelluksia käyttämällä tietojaan voi menettää kiinalaisviranomaisille.

IS Digitoday teki haun termillä ”vpn” Google Playssa, mutta kärkituloksissa näytti olevan vain vähän samoja sovelluksia kuin tutkimuksen tarkastelussa.

 Kuitenkin esimerkiksi SuperVPN Free VPN Client löytyi. Sovelluksella on yli 50 miljoonaa latausta Android-laitteisiin ja sitä epäillään kytköksistä Kiinaan. Sovelluksen tietosuojakäytäntö todettiin lyhyeksi ja ”yksityiskohdiltaan niin puutteelliseksi, että se on lähes arvoton”. Käytäntö myös löytyy epämääräiseltä verkkosivulta ja on kirjoitettu erittäin huonolla englannilla.

Vastoin koko vpn:n perusideaa

Ironisesti vpn-sovelluksia käytetään usein juuri tietoturvan parantamiseen. Käyttäjät pyrkivät niillä salaamaan liikkeensä verkossa ja piilottamaan todellisen maantieteellisen sijaintinsa.

Tiedot vpn-sovellusten vaaroista eivät ole täysin uusia. Androidin vpn-sovelluksista on ennenkin paljastunut huomattavia huolenaiheita, ja palvelujen on myös todettu usein keräävän enemmän tai vähemmän tarpeellisia käyttäjätietoja.

Lue lisää:

SuperVPN:ää on ladattu Android-laitteisiin yli 50 miljoonaa kertaa. Sovelluksen tietosuoja herättää vakavia kysymyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?