Tietoturva

Tietokoneiden yleisessä apuohjelmassa paha haavoittuvuus – päivitä tai poista

Julkaistu:

Tietoturva
Adoben Flash Playerista korjattiin vakava haavoittuvuus. Ihmisten tulisi päivittää uuteen versioon tai poistaa ohjelma koneeltaan.
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus kehottaa kaikkia päivittämään tietokoneensa Flash Player -ohjelmiston kriittisen haavoittuvuuden vuoksi.

Adoben Flash on erittäin tietokoneissa hyvin yleisesti käytetty apuohjelma, jonka olemassaolo ei ole tavallisille käyttäjille lainkaan itsestäänselvää. Sitä on käytetty paljon etenkin nettivideoiden ja -pelien sekä mainosten toteuttamiseen.

Vaarassa ovat kaikki Windows-, Mac- ja Linux-tietokoneet, joissa on Flash-versio 31.0.0.148 tai vanhempi. Haavoittuvuus koskee myös Chrome-, Edge- ja Internet Explorer -selainten sisäänrakennettua Flashia.

Haavoittuvuus mahdollistaa tietokoneelle hyökkäämisen verkkosivulta käsin ja omien ohjelmien ajamisen uhrin koneessa. Haavoittuvuuden tekniset yksityiskohdat ovat yleistä tietoa, joten tietoturva-aukkoa käytetään todennäköisesti nopeasti hyväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voit tarkistaa oman tietokoneesi tilanteen Flash Player -version Adoben testisivulla ja valitsemalla ”check now”.

Mikäli ohjelmistoversiosi on 31.0.0.148 tai pienempi, sivulta löytyy latauslinkki. Mikäli saat ilmoituksen, ettei koneellasi ole Flashia ollenkaan ja olet pärjännyt hyvin ilman sitä, ei sitä kannata asentaakaan.

Verkkoselainten sisäänrakennettujen Flashien pitäisi päivittyä automaattisesti. Niitä käyttäjä ei voi saattaa itse ajan tasalle. Halutessasi voit tarkistaa Chromen sisäänrakennetun Flashin version kirjoittamalla osoitekenttään chrome://components/.

Suurin osa verkkoselaimista ei näytä enää verkkosivuilla olevia Flash-elementtejä. Jotkut verkkosivut saattavat pyytää erikseen lupaa Flashin näyttämiseen. Kysymykseen kannattaa vastata kieltävästi, jollei tiedä, mitä on tekemässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Flashin merkitys vähenee koko ajan. Muun muassa Yle ja Microsoft lopettavat tai ovat lopettaneet sen tukemisen. Sen sijaan VR:ltä ei voi ostaa edelleenkään istumapaikkalippua ilman Flashin käyttöä. Useimmat tavalliset käyttäjät eivät sitä tietokoneessaan oikeastaan enää edes tarvitse.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt