Ethän ladannut näitä pelejä puhelimeesi? Yli puoli miljoonaa ihmistä narahti - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Ethän ladannut näitä pelejä puhelimeesi? Yli puoli miljoonaa ihmistä narahti

13 pelistä Google Playssa löytyi haittaohjelma.

Julkaistu: 21.11.2018 8:15

Googlen tiukentunut seula ei estä kaikkia haittaohjelma pääsemästä Play-sovelluskauppaan.

ESET-tietoturvayhtiön tutkija Lukas Stefanko on löytänyt Google Play -sovelluskaupasta 13 peliä, jotka sisälrävät haittaohjelman. Pelejä on ladattu yli puoli miljoonaa kertaa. Asiasta kerrotaan Forbes-lehden blogissa.

Kaikki pelit ovat lähtöisin samalta kehittäjältä, joka esiintyy palvelussa nimellä Luiz O Pinto. Kaikki ovat ajopelejä, ja niistä kaksi onnistui nousemaan trendaavien sovellusten joukkoon. Yhteensä huijausohjelmille on kertynyt yli 560 000 latauskertaa.

Heti asennuksen jälkeen sovellus piilottaa käynnistyskuvakkeensa, lataa uhrin puhelimelle uuden sovelluksen ja ohjaa käyttäjän klikkaamaan sen asennustiedostoa. Varsinaista peliä ei ole lainkaan.

Stefanko kertoi Forbesin blogia pitävälle Thomas Brewsrerille, ettei haittaohjelman laadusta ole tietoa. Hän arveli, että kyseessä voisi olla verkkosivuilla olevia mainoksia automaattisesti klikkaileva haitake, joka tuo kehittäjälleen tuloja valheellisilla mainosklikeillä. Eräs yhden tähden arvion jättänyt käyttäjä sanoi puhelimensa hidastuneen merkittävästi.

Ilta-Sanomat Digitodayn havainnon mukaan huijaussovellukset on luotu varastamalla ikonit oikeista peleistä. Google Playsta löytyy esimerkiksi aivan oikea City Traffic Moto Rider -niminen peli, ja sen kuvakkeesta tehty pelikuva on varastettu haittaohjelmaan.

Pelit on kirjoitushetkellä poistettu Play-kaupasta Stefankon tehtyä niistä ilmoituksen Googlelle.

Sovellusten poistaminen Android-puhelimesta on mahdollista, vaikkei sen kuvake olekaan näkyvissä. Android-asetusvalikon takaa löytyy valikko nimeltään ”sovellukset tai ilmoitukset”. Poistettavan ohjelman voi etsiä täältä löytyvästä listasta. Klikkaa sovellusta, ja takaa aukeavassa näkymässä on tarjolla poista-valinta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Googlen sovelluskaupasta löytyy haitakkeita. Yhtiö sanoo tiivistäneensä huomattavasti sovellusten ennakkotarkistusta. Siitä huolimatta se päätyi poistamaan Playsta viime vuonna 700 000 haitallista sovellusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?