Tietoturva

Japanin kyberministerin uskomaton paljastus: Ei ole ikinä käyttänyt tietokonetta, ei tiedä mikä usb-muisti on

Julkaistu:

Kyberturvallisuus
Japanin uusi kyberturvallisuudesta vastaava ministeri on paljastunut heti kättelyssä varsin kyseenalaiseksi valinnaksi, The New York Times kertoo.
Viime kuussa Japanin kyberturvallisuuden kontolleen saanut ministeri Yoshitaka Sakurada on aiheuttanut skandaalin kotimaassaan. The New York Times kertoo 68-vuotiaan Sakuradan myöntäneen parlamentin kuulemisessa keskiviikkona, ettei hän ole koskaan käyttänyt tietokonetta.

– En kirjoita tietokoneella, ministeri totesi NY Timesin mukaan.

Tilanteissa, joissa tietokonetta tulisi käyttää, hän panee avustajansa asialle.

Parlamentti sai lisää ihmeteltävää, kun ministeri ei osannut vastata, onko usb-muistien käyttö sallittu ydinvoimaloissa. Ministeri ei ilmeisesti edes tiennyt, mikä usb-tikku on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Usb-muisteissa on kyse pienestä ja liikuteltavasta tiedon säilytysvälineestä, jolla voidaan myös levittää haittaohjelmia esimerkiksi teollisuuslaitoksiin. Israelin ja Yhdysvaltojen kuuluisa kyberisku Iranin ydinohjelmaa vastaan alkoi juuri Stuxnet-haittaohjelmalla varustettujen usb-tikkujen avulla.

– En tunne yksityiskohtia hyvin[...], joten mitä jos asiantuntija vastaisi kysymykseenne, käykö niin, ministeri ohitti kysymyksen usb-tikuista.

Ministerin myönnytykset olisivat huolestuttavia missä tahansa maassa, mutta varsinkin Japanissa hänen osaamattomuuttaan voidaan pitää hälyttävänä.

Japanin suhteet varsinkin Pohjois-Koreaan eivät ole parhaat mahdolliset, ja Pohjois-Korean tiedetään olevan hyvin kärkäs hyökkäämään verkossa. Aiemmin paljastuneiden tietojen perusteella Pohjois-Korealla on huomattava hakkereista koostuva kyberarmeija, joka suorittaa hyökkäyksiä moniin eri kohteisiin ja tarkoituksiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt