Tietoturva

HS: Suomessa aloittanut venäläinen taksisovellus kerää epäilyttävän paljon tietoja

Julkaistu:

Yksityisyys
Yandexin Yango-taksipalvelun tiedonkeruusta on varoitettu aiemmin Baltiassa.
Suomessa toimintansa aloittaneen venäläisen Yandexin Yango-taksitilauspalvelun yksityisyys herättää huolta, kertoo Helsingin Sanomat.

Yango aloitti toimintansa Suomessa perjantaina. Sillä ei ole omia autoja, vaan se toimii yhteistyössä paikallisten taksien kanssa.
HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovellus tekee puhelimelle erikoisia käyttöoikeuspyyntöjä. Se haluaa muun muassa pääsyn puhelimen käyttäjän valokuviin, kameraan, mikrofoniin, tekstiviesteihin sekä sim-kortin ja wifi-verkkojen tietoon. Sovellus haluaa tietää myös käyttäjän sijainnin, mutta tämä on taksin tilaamisen kannalta perusteltua.

Käyttöoikeuspyyntöjä on voinut hallinnoida käsin Androidin 6-version sisältävistä puhelimista alkaen. Tällöin sovellus esittää käyttäjälle pyynnön käytön aikana esimerkiksi kameraan pääsystä. Luvan voi myöntää tai evätä. Jälkimmäinen saattaa johtaa sovelluksen toimimattomuuteen tai vajaaseen toimintaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhemmissa Android-versioissa käyttäjän oli myönnyttävä kaikkiin sovelluksen haluamiin käyttöoikeuksiin, jos sitä mieli käyttää. IS Digitoday on kirjoittanut Android-puhelimen käyttölupien hallitsemisesta aiemmin.

Lue lisää:
HS kertoo myös, että sovellusten käyttöehdot ovat vaikeaselkoiset ja venäjänkielisen version kerrotaan olevan ensisijainen. Suomenkielinen tietosuojailmoitus on mitä ilmeisimmin konekäännetty.

Yangosta on annettu varoituksia Baltiassa. Viranomaistahot ovat todenneet sen keräävän liikaa tietoja ja Virossa sekä Liettuassa sen asentamista valtion työntekijöiden puhelimiin on rajoitettu.

Tarkoituksettoman laaja tietojen keruu ei ole harvinaisuus Android-maailmassa. Sitä ovat tehneet muun muassa Facebook ja Spotify sekä lukemattomat muut toimijat.

Lue lisää:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt