Windows 10:n parjattu ominaisuus pannaan uusiksi

Windowsiin sisäänrakennettu antivirusohjelmisto saa muurin hyökkäyksiä vastaan.

Windows Defender on Windows 10:n mukana tuleva tietoturvaohjelmisto. Kuvakaappaus Windowsista.

31.10.2018 10:36

Windows 10 -käyttöjärjestelmän mukana tuleva virustutka Windows Defender ei ole aina vakuuttanut kyvyllään tunnistaa haittaohjelmia. Mutta sen kääntäminen aseeksi Windows-käyttäjää vastaan on muuttumassa entistä vaikeammaksi, Microsoft kertoo blogissaan.

Aiheesta uutisoi muun muassa Forbes-lehti. Windows Defender Antivirusta ajetaan vastedes niin sanotussa hiekkalaatikossa. Se tarkoittaa suojattua käyttötilaa, jossa hyökkääjät eivät pääse laajemmin käsiksi tietokoneeseen. Silloin käyttäjän pitäisi säästyä pahemmalta vahingolta.

tietoturvatutkijat ovat osoittaneet keinoja, joilla Windows Defenderin haavoittuvuuksia voidaan käyttää haittakoodin ajamiseen. Varsinaisista hyökkäyksistä ei ole todisteita, mutta syitä hiekkalaatikon rakentamiselle riitti siis ilmankin.

Perinteisesti Windows Defender on osoittautunut kaupallisia ohjelmistoja heikommaksi suojaksi haittaohjelmia vastaan. Tutka on saanut neniinsä tietoturvavertailuissa.

Lisäksi Defenderiä on arvosteltu hitaudesta. Viime kevään nopeustestissä Windows Defender oli vertailun heikoin ja hidasti tietokonetta ajoittain huomattavasti.

Suorituskyky on yksi asioista, joita Microsoft ei halunnut uhrata paremman suojauksen alttarille. Yhtiön mukaan hiekkalaatikko pyrittiin rakentamaan niin, että tiedonvaihto esimerkiksi kiintolevyn kanssa pysyisi minimissä. Samaan aikaan Microsoftin piti huolehtia, että hiekkalaatikko ei ironisesti heikennä Defenderin nykyistä kykyä suojata käyttäjää.

Microsoft ei kertonut, koska tavalliset käyttäjät saavat uudistuksen. Toistaiseksi sitä hienosäädetään Windowsin testiohjelmaan osallistuvien käyttäjien kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?