Tietoturva

Firefox sai tervetulleen uudistuksen – suojaa käyttäjänsä älykkäästi

Julkaistu:

Tietosuoja
Firefox-selaimen uusi versio tuo mukanaan entistä fiksumman suojan seurantaa vastaan.
Mozilla julkaisi Firefox-selaimesta version 63. Se sisältää uudistuksen, joka kulkee nimellä Enhanced Tracking Protection. Nimensä mukaisesti kyse on entistä paremmasta suojauksesta seurantaa vastaan.

Parempi suojaus ei tarkoita kattavampaa suojausta. Mozilla kertoo blogissaan huomanneensa toiminnon aiemman version rikkoneen eri verkkosivuja, mistä kertoi myös liuta käyttäjien lähettämiä bugi-ilmoituksia.

Liian tiukka toiminto saattoi myös vahingoittaa asiallisesti toimivia verkkosivuja, jotka nojaavat mainontaan selvitäkseen. Mainosten turha estäminen on yksi asia, jota uudistetulla seurannanestolla pyritään välttämään.

Kenkää saavat kuitenkin edelleen evästetiedostot, joita verkkosivuilla käytettävät niin sanotut trackerit, voivat asentaa koneellesi surffaamisesi seuraamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitää kytkeä päälle

Uusi suojaus on otettava erikseen käyttöön. Oletuksena trackerit on estetty vain yksityistä selausta käytettäessä, ja kolmansien osapuolten evästeet sallitaan, ellei niitä erikseen estä asetuksia muuttamalla.

Voit tarkistaa, onko sinulla Firefox 63 painamalla oikean yläkulman kolmea vaakaviivaa ja valitsemalla Ohje > Tietoja Firefoxista. Jos selain ei ole ajan tasalla, näet napin sen päivittämiseksi.

Suojausasetukset löytyvät samasta vaakaviivavalikosta polussa Asetukset > Tietosuoja ja turvallisuus. Jos luet tätä juttua Firefoxilla, voit myös painaa tätä linkkiä. Testikoneeseen ei ollut vielä saatavilla suomen kielipakettia, mutta kyseisten suojausasetusten pitäisi löytyä tästä valikosta. Englanniksi ne löytyvät Choose what to block -alaotsikon alta.


Selainkehittäjien työ käyttäjien tietosuojan parantamiseksi on paikallaan, koska aiempi Älä seuraa -toiminto on osoittautunut turhaksi. Optiosta ei ole käytännön hyötyä selaimessa, mutta ainakin Firefoxin uusimmastakin versiosta se edelleen löytyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Apple toi aiemmin vastaavan ominaisuuden nimeltään Intelligent Tracking Prevention 2.0 uusimpiin Safareihin. Se tekee käytännössä samaa kun Firefoxin uudistus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt