Tietoturva

Isä menetti valokuvat kuolleista lapsistaan kiristysohjelmalle – konnilta yllättävä päätös

Julkaistu:

Kiristysohjelmat
Kiristysohjelman kehittäjät auttavat syyrialaisia uhrejaan, mutta joissakin tapauksissa hinta on kova.
Syyrian sisällissodassa kaksi poikaansa menettänyt isä kertoo joutuneensa GandCrab-nimisen kiristysohjelman uhriksi. Bleeping Computerin uutisoimassa tapauksessa kiristysohjelma salasi muun muassa valokuvat ja videot uhrin pojista.

– He haluavat 600 dollaria antaakseen lapseni takaisin, sen he ovat tehneet, he ovat ottaneet poikani pois minulta likaisen rahan takia. Miten voin maksaa heille 600 dollaria, kun minulla on hädin tuskin tarpeeksi rahaa ruokkiakseni itseni ja vaimoni, Jameel-niminen uhri kysyy Twitterissä.
Jos et näe Twitter-viestiä yllä, voit katsoa sen tästä.

Rikollisten toiminta tämän jälkeen yllättää. He julkaisivat alamaailman verkkopalstalla avaimet, joilla GandCrabin syyrialaiset uhrit voivat pelastaa tietonsa maksamatta lunnaita. Rikollisten mukaan Syyrian ei edes ollut tarkoitus olla niiden maiden joukossa, joihin GandCrab iskee. He julkaisivat 978 avainta, joista jokainen on tarkoitettu tietylle uhrille. Mutta jos syyrialainen uhri ei ole tällä listalla, hänen pitää lähettää rikollisille valokuva itsestään, passistaan ja maksusivustaan. Kaikki nämä ovat huonoja ideoita, kun kyse on tietojen luovuttamisesta rikollisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bleeping Computerin mukaan pelkkä avainten julkaisu ei vielä riitä. Sen lisäksi jonkun pitää tehdä ohjelma, joka käyttää avaimia tietojen palauttamiseen. Lisäksi muissa maissa oleville uhreille ei ole luvassa apua.

Kiristysohjelmien tekijöiltä tai verkkorikollisilta ylipäätään on yleensä turha anoa armoa. Mutta poikkeuksia on. TeslaCrypt-kiristäjän kehittäjät tekivät vuonna 2016 täyskäännöksen ja pyysivät anteeksi tekojaan. Samalla he julkaisivat avaimen, jolla kiristäjän salaamat tiedot voi palauttaa.
Jotkut verkkorikolliset pyrkivät heti kättelyssä tekemään hyvää ainakin näennäisesti. Äskettäin hämmennystä aiheutti reitittimiin murtautuva hakkeri, joka perusteli tekojaan reititinten suojaamisella muilta hyökkäyksiltä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt