Tietoturva

Näin Kiina tekee itsestään verkon supervallan – 3 periaatetta ohjaa toimintaa

Julkaistu:

Kyberturvallisuus
Kiina ottaa kyberavaruutta haltuunsa suoralla ja epäsuoralla vaikuttamisella.
Verkossa ei ole rajanaapureita, ja mistä tahansa päin maailmaa voi olla yhteydessä minne tahansa – myös vihamielisesti.

Tällä hetkellä kyberavaruuden ylivoimaisesti aktiivisin toimija on Kiina, sanoo Nordic Cyber Security -messuilla puhunut amerikkalainen Kiinan turvallisuuteen ja verkkoihin perehtynyt asiantuntija ja kirjoittaja Adam Segal.

– Kiina on tällä hetkellä kybermaailman suurvalta, mutta se haluaa supervallaksi.

Taustalla on korkeimman valtionjohdon ohjaus. Kiinan johtaja Xi Jinping linjasi vuonna 2014, ettei kansallista turvallisuutta voi olla ilman kyberturvallisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinaa ohjaa kybermaailman toiminnassa kolme suuntaviivaa. Ensimmäinen niistä on sisäinen turvallisuus.

Tähän kuuluu muun muassa ”Kiinan suuri palomuuri” eli maan eristäminen internetistä sekä laaja sensoriarmeija, joka valvoo kaikkia nettikeskusteluja.

– Heitä eivät kiinnosta niinkään paljon ”hallitus on huono” -tyyppiset viestit, vaikka toki niihinkin puututaan, mutta tärkeämpää on ”tavataan huomenna McDonalds’in kulmalla kahdelta” -tyyppinen viestintä, Segal sanoo.

Sisäiseen turvallisuuteen kuuluu myös vaatimus siitä, että Kiinassa toimivien ulkomaalaisten yhtiöiden on tallennettava kaikki tiedot maan rajojen sisälle – niistä ei välttämättä edes saa tehdä kopioita ulkomaille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoin maan hakkereita estetään osallistumasta länsimaisten yhtiöiden järjestämiin haavoittuvuudenetsintäkilpailuihin. Sen sijaan näiden on luovutettava löydöksensä Kiinan viranomaisille.

Kiinan ajattelumalliin kuuluu oppi oman verkon suvereniteetista, eli siihen suhtaudutaan samoin kuin ilmatilaan tai vesialueeseen. Sinne ei muilla valtioilla ole asiaa.

Toinen peruspilari on kansallinen turvallisuus, joka käytännössä tarkoittaa kybersotaan valmistautumista.

– Kiinassa oivallettiin jo 90-luvun lopussa, että riippuvuus amerikkalaisesta teknologiasta tekee heistä haavoittuvaisia USA:n hyökkäyksille, Segal toteaa.

– Valmistautumista tehdään jatkuvalla tunnustelulla ja tiedustelulla.

Xin ja USA:n entisen presidentti Barack Obaman sopimus kybervakoilun rajoittamisesta rauhoitti asioita joksikin aikaa, mutta sittemmin kiinalaisten aktiivisuus on kasvanut.
Kolmas Kiinan toimintaa ohjaava periaate on jotain, mitä Segal kuvailee teknonationalismiksi.

– Siinä pyritään muokkaamaan mielikuvia ”made in Chinasta” kohti ”innovated in China” ja pyritään riippumattomuuteen länsiteknologiasta.

Kiinan intresseihin kuuluu myös levittää vaikutusvaltaansa myös teknologioiden keinoin. Tästä käytetään nimeä ”digitaalinen silkkitie”. Tällä voidaan vaikuttaa etenkin Afrikassa, jossa Kiina on aktiivinen muutenkin.

– Aivan kuten Kiina rakentaa teitä ja satamia ympäri maailman, he vetävät myös kuitua, Segal sanoo.

– Erityisen hyvin tämä strategia voi toimia kehitysmaissa, jonne Kiina saa tekniikan ohella vietyä tapaansa ajatella – toisin sanoen sitä, miten verkkoon pitäisi suhtautua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt