Tietoturva

”Olen aina vihannut sääntelyä”, sanoi Risto Siilasmaa – ja ehdotti sääntelyä

Julkaistu:

Tietoturva
Teknologian nopea kehitys luo tarvetta sääntelylle ja joissakin asioissa ollaan jo myöhässä, sanoo Risto Siilasmaa.
F-Securen ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa piti Nordic Cyber Security -messuilla puheen, jossa hän peräänkuulutti sääntelyn tarvetta uusille teknologian aloille.

– Olen aina vihannut säätelyä – mutta se ei ole aina negatiivista. Asiat muuttuvat, Siilasmaa sanoi.

Siilasmaa näki tarvetta sääntelylle etenkin ihmisistä tehtävästä huomaamattomasta tietojenkeruusta, tekoälyn sotilaskäytöstä, kryptovaluutoista sekä tietojärjestelmien takaporteista.

Siilasmaa nosti tiedonkeruusta esimerkiksi Kiinassa tapahtuvan ”sosiaalisen krediittisysteemin”, jossa ihmisistä kerätään tietoa ja kansalaisille annetaan luotettavuuspisteitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä johtaa tilanteisiin, jossa väärin käyttäytyneille ei välttämättä myydä lentolippua ulkomaille. Tai vaihtoehtoisesti hei eivät saa bisnesluokan lippua junaan tai heidän lapsensa eivät pääse hyvään kouluun. Heistä tulee kirjaimellisesti kakkosluokan kansalaisia, Siilasmaa sanoi.

Suurin huoli Siilasmaalla on IoT:sta eli verkkoon kytketyistä laitteista. Jatkossa näitä on kaikkialla, ja ne myös keräävät tietoa käyttäjistään.

– Jokaisen laiteen kytkeytyminen verkkoon on pian itsestäänselvyys. Sen myötä kaikki toimintamme voidaan kerätä ja analysoida.

– Sen myötä hallituksilla tai suurilla yhtiöillä on keinot lannistaa kenet tahansa. Se on pelottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Takaportit eivät toimi

Siilasmaa päätyi myös tukemaan sääntelyä vahvan salauksen puolesta ja vastustamaan takaportteja järjestelmissä.

– Parasta tietenkin olisi, jos voitaisiin rakentaa järjestelmä, jossa viranomaiset pääsevät tietoihin käsiksi oikeuden päätöksellä. Käytännössä en usko sen olevan kuitenkaan mahdollista. Kaikki ihmisen rakentama on ihmisen rikottavissa.

– Jokainen takaovi on pyöröovi. Sitä käyttävät ennen pitkää monet muutkin kuin alkuperäinen käyttäjä ja liikenne kulkee molempiin suuntiin.

 

Jokainen takaovi on pyöröovi.

Siilasmaa muistutti, että tiedustelupalveluilla on käytössään muitakin tietoja kuin itse viestien urkkiminen. Niitä ovat muun muassa metatietojen keruu.

Myös ”pimeä internet” eli darknet tulisi jättää rauhaan. Siilasmaan mukaan Tor-salausprotokollan kieltäminen johtaisi verkkorikollisten painumiseen syvemmälle maan alle, sillä nämä eivät lainsäätäjien toimista piittaa muutenkaan.

Sen sijaan Siilasmaa näki tarvetta säädellä kryptovaluuttoja, sillä nykyisellään ne mahdollistavat mittavat petosrikollisuuden ja rahanpesun.

– Lainvalvojat ovat kehittyneet rahavirtojen seuraamisessa. Silti olisi hyvä olla järjestelmä, jossa viranomaiset pääsevät oikeuden päätöksellä murtamaan kryptovaluuttojen anonymiteetin.

Tekoälyn aseistamisen suhteen Siilasmaa oli varovaisempi ja muistutti, ettei asia ole mustavalkoinen. Tekoäly voi myös estää ohjusta iskeytymästä kohteeseen, jossa on lapsia.

Vastuu sääntelystä olisi pitkälti eurooppalaisilla, sillä näillä on parhaat poliittiset valmiudet tähän. Asiaa tulisi edistää etenkin lisäämällä kybertietoisuutta Brysselissä.

– Sääntely on väistämätöntä. Mutta sen tulisi samalla ohjata ihmiset ja yritykset käyttämään uusinta tekniikkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt