Tietoturva

Sana sanaa vastaan: USA kiistää tiedon Kiinan jättimäisestä tietokonevakoilusta

Julkaistu:

Kybervakoilu
Yhdysvaltain hallinto on antanut lausunnon, jossa se asettuu Kiinan ja amerikkalaisyhtiöiden kannalle siitä, että yksityiskohtaisesti raportoitua kybervakoilua ei ole tapahtunut.
Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriö on antanut julkisuuteen lausunnon, jossa se käytännössä kiistää uutistoimisto Bloombergin uutisen kiinalaisten minikokoisilla mikrosiruilla toteuttamasta kybervakoilusta.

Bloomberg kertoi viime viikolla, että Supermicro-yhtiön palvelintietokoneisiin olisi ujutettu kiinalaisilla tehtailla mikrosiruja, joilla pystytään vakoilemaan verkkoliikennettä ja tarvittaessa tekemään muutoksia tietokoneilla ajettaviin ohjelmiin.

Uutistoimiston mukaan vakoilusiruilla varustettuja palvelimia olisi päätynyt lähes 30 amerikkalaisyrityksen verkkoihin. Näitä ovat muun muassa Apple, Amazon, suuri pankki sekä monia turvallisuuskriittisiä organisaatioita.
Uutinen herätti huolta erityisesti siksi, että se kertoi valmistusketjun joutuneen kiinalaisen vakoilun vaikutuspiiriin. Kiinassa valmistetaan 75 prosenttia maailman matkapuhelimista ja 90 prosenttia pc-tietokoneista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Apple, Amazon, Supermicro ja Kiinan ulkoministeriö kiistivät uutisen saman tien. Nyt USA:n hallinto asettui näiden kannalle.

– Kuten kumppanimme Britanniassa, meillä ei ole syytä epäillä artikkelissa mainittujen yritysten lausuntoja. Tieto- ja viestintätekniikan toimitusketju on keskeinen asia sisäisen turvallisuuden ministeriön toimenkuvamme kannalta. Olemme omistautuneita huolehtimaan teknologian luotettavuudesta ja koskemattomuudesta, johon amerikkalaiset ja muut ympäri maailman luottavat.

Ministeriön lausunto synnyttää sana sanaa vastaan -tilanteen, jossa uutistoimisto Bloombergin sana asettuu Applen, Amazonin, Supermicron ja USA:n hallinnon sanaa vastaan.

Bloomberg kertoi tehneensä asian suhteen tutkimuksia yli vuoden ajan, ja haastatteluja kertyi yli 100 kappaletta. Useampi toisistaan riippumaton lähde vahvisti tiedot, ja kuultujen joukossa oli niin turvallisuusviranomaisia kuin väitetysti vakoilun kohteeksi joutuneiden yritysten johtoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietojen kiistäminen on nostanut spekulaatiota asioiden todellisesta tilasta. On mahdollista, että viranomaiset kiistävät väitteet estääkseen kauppasodan partaalla kiikkuvien USA:n ja Kiinan suhteita kärjistymästä entisestään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt