Uusi skandaali: Facebook käyttää puhelinnumeroasi – vaikket sitä ole koskaan antanut

Facebook kerää ihmisten puhelinnumeroita kolmella tavalla. Se ei kuitenkaan kerro toiminnasta käyttäjilleen.

Facebook kerää puhelinnumeroita ihmisten kännyköistä.

Facebook on joutunut keskelle uutta yksityisyysskandaalia. Amerikkalaisen Northwestern-yliopiston tukijat ovat todistaneet Facebookin antavan mainostajien käyttöön käyttäjistä laadittujen niin sanottujen ”varjoprofiilien” tietoja.

Tutkijat ovat julkaisseet löydöksestään raportin (pdf) ja Gizmodo käsittelee asiaa laajassa artikkelissa.

Varjoprofiilin tietoihin kuuluvat muun muassa käyttäjien puhelinnumerot, joita he eivät ole itse missään vaiheessa Facebookille luovuttaneet. Puhelinnumeroita käytetään mainonnan kohdentamiseen.

Facebook kerää ihmisten puhelinnumeroita kolmella tavalla: Niitä pyydetään suoraan käyttäjiltä itseltään turvallisuussyihin vetoamalla. Takana on turvallisuutta lisäävä kaksivaiheinen tunnistautuminen, joka estää tunkeutujia pääsemään tileihin käsiksi. Harva kuitenkaan ymmärtää, että turvallisuustarkoitukseen annettua numeroa käytetään myös mainonnan kohdistamiseen.

Toisessa tavassa ihmisten puhelinnumerot päätyvät Facebookille näiden tuttavien kautta näiden luovuttaessa – tietäen tai tietämättään – puhelimiensa yhteystiedot Facebookille. Kun Facebook- tai Messenger-sovellus asennetaan Android-puhelimeen, yrittää Facebook kaapata laitteessa olevan yhteystietolistan.

Kolmas tapa on se, että Facebookissa mainostavat yritykset lataavat hallussaan olevat ihmisten yhteystiedot Facebookiin. Käyttäjällä ei ole todennäköisesti itse aavistustakaan siitä, että Facebook pääsee näin yhdistelemään eri tahoilta saamiaan tietoja. Facebook itse käyttää tällaisista tavoin muodostetuista kohderyhmistä nimeä ”räätälöity yleisö” (custom audience).

Lainsäädännön näkökulmasta epämääräistä

EU:n gdpr-tietosuoja-asetus antaa ihmisille mahdollisuuden hallita tietojaan ja halutessaan poistaa niitä. Facebook ei kuitenkaan näytä käyttäjille tämän varjoprofiilissa olevia tietoja. Esimerkiksi muualta saatua puhelinnumeroa ei näytetä missään käyttäjälle tarjottavassa valikossa. Se myöskään näy, kun käyttäjä lataa Facebookin hänestä keräämät tiedot.

Lue lisää: Facebook on kerännyt Maijusta, 32, yhteensä 8811 sivua tietoa – mukana kaikki yksityiskeskustelut

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg väitti Yhdysvaltain senaatin kuulemistilaisuudessa huhtikuussa, ettei hän tiedä, mikä varjoprofiili on.

Lue lisää: Zuckerberg myönsi: Myös muista kuin Facebookin käyttäjistä kerätään tietoja

Yksi tutkimuksen johtopäätöksistä oli, että mainoksia pääsee kohdentamaan jopa yksittäiselle henkilölle näin halutessaan.

Asia pystyttiin myös todentamaan: Gizmodon toimittaja Kashmir Hill pystyi kohdentamaan tietojenkäsittelytieteen professori Alan Mislovelle mainoksia henkilökohtaisesti käyttämällä tämän lankapuhelinnumeroa. Facebookin edustaja oli aiemmin nimenomaisesti väittänyt, ettei tämä ole mahdollista.

Verkon vapautta edistävä kansalaisjärjestö Electronic Frontier Foundation (Eff) kutsui Facebookin toimintaa ”petolliseksi” ja ”käyttäjien odotuksia rikkovaksi”. Lisäksi sen mukaan Facebookin väite siitä, että käyttäjät voivat hallita tietojaan, on valheellinen.

 Ihmiset eivät kaikissa yhteyksissä pysty hallitsemaan yhteystietojaan, jos joku toinen ihminen lataa ne palveluun.

Facebook kommentoi asiaa varsin niukasti. Yhtiö sanoi Gizmodolle toimivansa käyttöehtojensa mukaisesti ja hyödyntävänsä käyttäjien luovuttamia puhelinnumeroitaan ”henkilökohtaisemman kokemuksen tarjoamiseen, mihin kuuluvat aiempaa merkityksellisemmät mainokset”.

– Ymmärrämme, että ihmiset eivät kaikissa yhteyksissä pysty hallitsemaan yhteystietojaan, jos joku toinen ihminen lataa ne palveluun, kuului toinen Facebookin edustajan kommentti.

Alla olevalla videolla kerrotaan, millaista tietoa Facebook kerää käyttäjistään. Mukana ei ole totoa varjoprofiileista, joista Facebook kieltäytyy puhumasta julkisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?