Tarkista, että sait tämän päivityksen – Windows on vaarassa, hyökkäyksiä tehdään jo - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tarkista, että sait tämän päivityksen – Windows on vaarassa, hyökkäyksiä tehdään jo

Microsoft korjasi Windowsista 62 haavoittuvuutta. Mukana oli monia kriittisiä aukkoja.

12.9.2018 11:04

Microsoft julkaisi tiistaina illalla Suomen-aikaa syyskuun tietoturvakorjaukset, muun muassa Bleeping Computer ja ZDNet kertovat. Korjauksia odotettiin mielenkiinnolla, koska jo noin kaksi viikkoa aikaisemmin Windows-käyttöjärjestelmästä paljastettiin käyttöoikeuksien korottamisen mahdollistava haavoittuvuus.

Lue lisää: Windowsissa korjaamaton aukko – nyt on tärkeää muistaa nyrkkisääntö

Aukko mahdollisti tunkeutujalle tietokoneen käyttämisen pääkäyttäjän oikeuksin. Tällöin esimerkiksi ohjelmien asentaminen on mahdollista. Hyökkäykset haavoittuvuuteen alkoivat pian tämän jälkeen, ja korjausta olikin lupa odottaa osaksi syyskuun pakettia.

Microsoft ei luokitellut tätä haavoittuvuutta kriittiseksi, vaan tyytyi arvioimaan sen porrasta alemmaksi eli tärkeäksi. Yhtiö katsoi, että haavoittuvuus ei ole tarpeeksi helppo oikeuttaakseen kriittisen luokituksen.

Syyskuun päivityksessä on myös kriittisiä haavoittuvuuksia, joista kaksi oli ZDNetin mukaan paljastettu jo ennen päivitysten saapumista. Yksi niistä koskee Microsoftin selaimia, eli Internet Exploreria ja Edgeä. Toisessa Windowsiin voidaan hyökätä vaarallisella kuvatiedostolla. Hyökkäyksistä ei ole toistaiseksi merkkiä.

Kaiken kaikkiaan Microsoft korjasi 17 kriittistä haavoittuvuutta, joista monet ovat mukana Windowsissa tai Microsoftin selaimissa. Tältä osin syyskuun päivitykset siis koskettavat vahvasti tavallisia kuluttajia, kun taas joinakin muina kuukausina kriittisiä aukkoja on saatettu korjata enemmän esimerkiksi Office-tuotteista.

Jos et ole koskenut Windowsin päivitysasetuksiin, sinun pitäisi saada korjaukset automaattisesti. Koska kyse on tärkeistä päivityksistä, niiden asentuminen kannattaa kuitenkin tarkistaa.

Voit tarkistaa asian Windows 10:ssä näin: Paina vasemman alakulman aloitusnappia, ja valitse hammasratas (Asetukset). Sitten valitse Päivittäminen ja suojaus > Windows Update. Katso koneesi tilanne näkymän yläreunasta Päivitystila-kohdan alta. Jos uusimpia päivityksiä ei ole vielä asennettu, ne ovat mitä luultavimmin tuloillaan. Voit myös painaa Tarkista päivitykset -nappia varmistaaksesi, että uudet päivitykset tulevat asennettua mahdollisimman nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?