Tietoturva

Onko koneellasi joku näistä ohjelmista? Mikko Hyppönen antaa varoituksen Ylellä

Julkaistu: , Päivitetty:

Tietoturva
Käyttäjien tietoja varastavia sovelluksia ovat muun muassa Adware Doctor, Dr. Unarchiver, Adblock Master, Dr. Cleaner, Open Any Files ja Dr. Antivirus.
F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen varoittaa Ylen haastattelussa mainoksia blokkaavista ohjelmista, jotka keräävät käyttäjän selaushistoriasta tietoja ja lähettävät ne eteenpäin.

– Nämä ohjelmat näyttävät ihan laillisilta ja tekevät kyllä sitä mitä lupaavatkin ja löytyvät virallisesta Applen Mac Storesta. Mutta taustalla ne keräävät tietoja käyttäjän toiminnasta ja ennen kaikkea web-selaushistoriasta: missä käyttäjä on käynyt, mitä käyttäjä on tehnyt ja milloin. Ohjelma lähettää tiedot palvelimilleen pois käyttäjän koneelta, Hyppönen sanoo Ylellä.

Hyppösen mukaan tiedot päätyvät todennäköisesti datankeräyspalveluille.

– Mitä luultavimmin yhtiö myy varastamansa tiedon eteenpäin datankeräyspalveluille, jotka rakentavat profiileja käyttäjien käyttäytymisestä ja myyvät sen eteenpäin, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietotekniikkaan erikoistuneet mediat, muun muassa Mashable, on kirjoittanut Adware Doctor -sovelluksesta. Hyppösen mukaan muita käyttäjien tietoja varastavia sovelluksia ovat Dr. Unarchiver, Adblock Master, Dr. Cleaner, Open Any Files ja Dr. Antivirus.

Jos ohjelman on ladannut tietokoneelle, se kannattaa Hyppösen mukaan poistaa.

Kaikki ohjelmat kuuluvat nimekkäälle Trend Micro -tietoturvayhtiölle. Vastineessaan yritys myöntää keränneensä tietoja käyttäjien koneilta ”tietoturvsyistä kertaluontoisesti”, mutta kiistää vakoilun.

Trend Micro sanoo nyt poistaneensa tuotteistaan tietojenkeräystoiminnot sekä poistaneensa keräämänsä tiedot palvelimiltaan.

Juttua päivitetty Trend Micron vastineella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt