Kuva: Tältä näyttää uudistettu Chrome-selain – tulee syyskuun alussa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kuva: Tältä näyttää uudistettu Chrome-selain – tulee syyskuun alussa

Chrome 69 on sinulle entistä ikävämpi käytettävä – jos yhä turvaudut Flash-lisäosaan nettiä selatessasi.

Uuden Chromen välilehdet ovat näyttävät pyöristetyiltä selaimen uuden designin myötä. Kuvakaappaus Chrome 69:n betaversiosta.

25.8.2018 7:00

Google on uudistamassa Chrome-selaintaan sekä ulkonäöllisesti että konepellin alta. Chromen versio 69 tulee jakeluun syyskuun 4. päivänä.

Asiasta kirjoittaneen The Vergen mukaan selaimen uusi ulkoasu tunnetaan nimellä ”material design” ja se tullaan näkemään kaikissa Chromeissa käyttöjärjestelmästä riippumatta.

Ulkoasu-uudistuksen näkyvin osa ovat aiempaa pyöristetymmät muodot. Tämä näkyy selvimmin selaimen välilehdissä. Myös valkoista väriä nähdään suhteessa aiempaa enemmän.

Windows-Chrome osaa jatkossa viedä ilmoituksensa Windows 10:n toimintokeskukseen. IOS:ssä taas Chromen ohjainpainikkeet siirtyvät näkymän alareunaan.

Google on myös tarttumassa entistä ankarammin ottein Adoben vanhaan Flash-esitystekniikkaan, muun muassa Ars Technica kertoo. Aikoinaan erittäin usealla verkkosivulla käytetty Flash on tietoturvaltaan varsin heikko ja se on korvautunut monin paikoin html5-tekniikalla.

Jo tällä hetkellä Googlen Chrome-selain estää Flash-tekniikan oletuksena ja se pitää kytkeä erikseen päälle sitä käyttävillä sivuilla. Kun sivulle on palannut myöhemmin, Flash on ollut edelleen päällä.

Lue lisää: Vihatun Flashin kuolinpäivä netissä selvisi

Chrome 69:n myötä käyttäjän on aina kytkettävä Flash päälle sitä käyttävillä sivuilla riippumatta siitä, onko hän tehnyt niin jo aikaisemmin. Luvassa on siis entistä enemmän Chromen lupapyyntöjä ja klikkailua.

Flashin käyttöä ei ole enää pitkään aikaan suositeltu, koska sitä on alati käytetty hyväksi verkkohyökkäyksissä. Näin kävi esimerkiksi viime helmikuussa.

Lue lisää: Nyt varovasti verkossa: Suosittu ohjelma vaarantaa tietokoneen, korjausta ei ole

Jopa Flashin kehittäjä Adobe on neuvonut lopettamaan sen käytön. Adobe aikoo lopettaa Flashin jakamisen ja kehittämisen vuoden 2020 loppuun mennessä.

Lue lisää: Nettiselaimiin tärkeä muutos: Jopa tekijä neuvoo luopumaan vaarallisesta ohjelmastaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?