Tietoturva

Skype teki tärkeän turvauudistuksen – onko liian myöhäistä?

Julkaistu:

Skype
Tietoturvaltaan ryvettynyt nettipuheluohjelmisto parantaa salausta, MSPoweruser kertoo.
Microsoft on julkaissut uuden version nettipuheluohjelmisto Skypestä, MSPoweruser kirjoittaa. Puhutut ja kirjoitetut keskustelut salataan nyt päästä päähän kaikilla tuetuilla alustoilla, eli Windowsissa, Androidissa, iOS:ssä, Linuxissa ja Macissa, kunhan niissä käytetään Skypen uusinta versiota.

Päästä päähän -salaus tarkoittaa sitä, että ulkopuoliset eivät voi salakuunnella keskusteluja matkan varrella. Salaus ei kuitenkaan ole automaattista, vaan käyttäjän pitää erikseen valita yksityinen keskustelu.

Microsoft kertoo toiminnosta tukiartikkelissaan. Yksityisen keskustelun voi aloittaa painamalla puhelimessa kynän merkkiä (Uusi keskustelu) ja sitten lukkoa (Yksityiskeskustelu). Tietokoneella uusi keskustelu avataan +-napista ja valitsemalla Uusi yksityiskeskustelu.

Yksityisen puhelun voi käynnistää aloittamalla uuden yksityiskeskustelun tai valitsemalla vanhan ja sitten painamalla lukon kuvalla varustettua Yksityinen-välilehteä keskustelun yläosassa. Sen jälkeen pitää vielä painaa luurilla ja lukolla varustettua kuvaa puhelun aloittamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaanottajan pitää hyväksyä yksityisestä sessiosta lähetettävä kutsu. Toiminto salaa Skypen äänipuhelut, tekstimuotoiset viestit, kuvat sekä ääni- ja videotiedostot ja piilottaa keskustelujen sisällön keskusteluilmoituksista. Microsoftin mukaan yksityiskeskusteluja voi käyttää vain yhdellä laitteella kerrallaan.

Periaatteessa edes palvelusta vastaava taho – tässä tapauksessa Microsoft – ei voi nähdä yksityisen keskustelun sisältöä.

Skypen tietoturvaan on kuitenkin kohdistunut vakavia epäilyksiä vuoden 2013 jälkeen, jolloin NSA-vuotaja Edward Snowden toi esiin Yhdysvaltain hallituksen harjoittaman äärimmäisen kattavan vakoilun muun muassa Skypen kautta.

Lue lisää: Paljastuskirja: Microsoft teki auliisti yhteistyötä NSA:n kanssa

Vuodettujen asiakirjojen mukaan Microsoft auttoi NSA:ta auliisti käyttäjien vakoilussa. Sen vuoksi ei ole täysiä takeita siitä, etteikö niin tapahtuisi tälläkin hetkellä esimerkiksi NSA:lle annetun takaoven kautta.

Microsoftin nykyinen toimitusjohtaja Satya Nadella on tosin ottanut kantaa yhtiön asiakkaiden yksityisyyden puolesta ja Microsoft kävi voitokkaasti oikeutta USA:n oikeusministeriötä vastaan kieltäydyttyään luovuttamasta viranomaisille asiakkaansa Irlannissa sijaitsevassa palvelinkeskuksessa olleita sähköposteja.

Lue lisää: Voitto eurooppalaisille: Microsoft selätti Yhdysvaltain hallituksen sähköpostikiistassa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt