Googlen Gmailin Luottamukselliset-tilassa on tietoturvaongelmia, sanoo EFF - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Gmail sai turvatilan – kansalaisjärjestö varoittaa: ”Harhaanjohtavaa”

Gmailissa onnistuu nyt ”turvallisten viestien” lähettäminen. Pomminvarmasta suojasta ei kuitenkaan ole kyse.

Julkaistu: 20.8.2018 11:53

Googlen Gmail-sähköpostipalvelun uusi luottamuksellinen tila ei tarkoita takuuvarmaa tietoturvaa, kansalaisjärjestö korostaa.

Google esitteli Androidin ja iOS:n Gmail-sovellukseen uuden toiminnon, jolla voi lähettää luottamuksellisia sähköposteja. Päivitys oli jo saapunut myös toimituksen testipuhelimeen.

Luottamukselliset-toiminnon tarkoitus on estää vastaanottajaa lähettämästä arkaluonteisia tietoja vahingossa muille, Google selvittää ohjeartikkelissaan. Cnetin mukaan vastaanottaja ei voi lähettää viestiä edelleen eikä kopioida, tulostaa tai ladata sitä.

Toiminto löytyy Gmailista, kun painat kynän merkkiä viestin kirjoittamiseksi ja sitten valitset oikean yläkulman kolmen pisteen alta Luottamukselliset-asetuksen.

Voit valita, kuinka nopeasti viesti vanhenee. Nopeimmillaan viestit vanhenevat yhdessä päivässä, hitaimmillaan viidessä vuodessa. Voit myös valita, joutuuko vastaanottaja näpyttelemään erillisen tekstiviestikoodin päästäkseen lukemaan viestiä.

Google kuitenkin varoittaa ruutukaappausten mahdollisuudesta ja toteaa, että rajoitukset "eivät välttämättä kuitenkaan estä kaapattuja sähköpostiosoitteita tai haittaohjelmia käyttäviä vastaanottajia kopioimasta viestiä tai liitteitä".

Google kertoi uudistuksesta alun perin keväällä.

Lue lisää: Gmailiin tulee uusi ominaisuus – näin salaviestit toimivat

Tietosuojaa puolustavan kansalaisjärjestö EFF:n mukaan luottamuksellisen tilan ongelmat menevät pelkkiä ruutukaappauksia ja haittaohjelmia syvemmälle. Yksi pulma on se, että Google edelleen näkee viestit. Toisin kuin esimerkiksi WhatsApp, Gmail ei salaa viestejä päästä päähän. EFF:n mukaan Googlella on myös tekninen kyky säilyttää viestit niiden voimassaoloaikaa kauemmin. Ja kun viestit vanhenevat, ne löytyvät edelleen lähettäjän omasta lähetettyjen viestien kansiosta.

Tekstiviestivarmistukseen puolestaan liittyy se ongelma, että viestin lähettäjän pitää antaa Googlelle vastaanottajan puhelinnumero. Eikä ole lainkaan selvää, että vastaanottaja haluaa luovuttaa numeronsa Googlelle.

– EFF:n mielestä Gmailin uuden toimintatilan kutsuminen "luottamukselliseksi" on harhaanjohtavaa. Salaamattomissa viesteissä ei yleisesti ottaen ole mitään luottamuksellista, eikä etenkään Gmailin uudessa "luottamuksellisessa" tilassa, EFF koostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?