Tietoturva

Kotireitittimien turvaan tulossa parannus – mutta se voi vaatia kalliin kauppareissun

Julkaistu:

Wifi-verkot
Uusi salaustapa suojaa tulevaisuudessa kotisi langattomia laitteita. Mutta se tuskin lyö läpi yhdessä yössä.
Niin kutsuttu wpa3-salaus on matkalla langattomia lähiverkkoja, eli wifi-yhteyksiä, käyttäviin laitteisiin. Asiasta kirjoittava How-To Geek huomauttaa, että Wi-Fi Alliance -yhteenliittymä julkisti kesäkuussa WPA3-standardin, jonka on tarkoitus korvata aikansa elänyt wpa2.

WPA tulee sanoista Wi-Fi Protected Access. Se on tyypillinen tapa, jolla ulkopuoliset pidetään loitolla wifi-verkoista. Tavallinen käyttäjä kohtaa suojauksen tyypillisesti verkkoon kirjautuessaan, jolloin häneltä vaaditaan salasana.

Wpa2 ei ole enää tarpeeksi turvallinen. Siitä on osoitettu haavoittuvuuksia muun muassa vuonna 2017 ja jo sitä ennen tutkijat todistivat, että hyökkääjän voi olla mahdollista selvittää avain vaikkapa tietoliikenteen salakuunteluun.

Lue lisää: Päivititkö viime viikolla Windows-koneesi? Hienoa - mutta useat laitteet jäävät kokonaan ilman Krack-korjausta

Wpa3 lupaa kotikäyttäjille kolme merkittävää parannusta edeltäjäänsä nähden. Yksi pitkäaikainen murheenkryyni – julkiset ja salaamattomat wifi-verkot esimerkiksi kahviloissa ja lentokentillä – voi olla historiaa, sillä wpa3 salaa myös tällaisissa verkoissa käyttäjän ja yhteyspisteen välisen liikenteen salakuuntelua estäen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen uudistus ehkäisee heikkojen salasanojen selvittämistä väkipakolla, eli raa'alla laskentateholla. Kolmas muutos koskee esimerkiksi älykaiuttimien tapaisia laitteita, joissa ei ole näyttöä. Niitä voi olla siksi hankala kytkeä wifi-verkkoihin ja wpa3 lupaa tähän helpotusta. On kuitenkin toistaiseksi epäselvää, miten lupaus toteutuu käytännössä.

Ensimmäiset wpa3-laitteet ovat tulossa myyntiin vielä tänä vuonna. Jotta laitteita, kuten reitittimiä, voi markkinoida wpa3:lla, niiden on täytettävä mainitut kolme vaatimusta ja vielä enemmänkin. Mutta vaikka ostaisit tällaisen reitittimen, saat wpa3:sta täyden hyödyn vasta, kun myös muut verkkosi laitteet, kuten puhelin tai tietokone, tukevat wpa3:a.

On mahdollista, että tuki vanhoihin laitteisiin tulee ohjelmistopäivityksenä, mutta sen varaan ei kannata liikaa laskea. Käytännössä ainoa vaihtoehto voi olla uuden laitteen ostaminen, ja siirtymä wpa3:een voi siksi viedä vuosia. Siirtymäaikaa helpottaa se, että wpa2:ta tukevat laitteet pystyvät yhdistymään wpa3:a käyttävien laitteiden kanssa, The Verge huomauttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt