Tietoturva

Tietokoneen oston lykkääminen voisi nyt kannattaa – mutta harva tekee niin: ”Kuluttajat ottavat riskin”

Julkaistu:

Intel-aukot
Gartnerin asiantuntija ei usko Intelin uusien haavoittuvuuksien hetkauttavan kuluttajia.
Intelin Foreshadow-haavoittuvuudet ovat saaneet tällä viikolla paljon huomiota, ja moni kuluttajakin on epäilemättä jo kuullut niistä. Aukot mahdollistavat pahimmillaan arkaluonteisen tiedon varastamisen, mutta hyökkäystä pidetään vaikeana toteuttaa eikä sellaisista ole ollut merkkejä.

Lue lisää: Uusi aukko voi yllättää netinkäyttäjät ikävästi – haitat saattavat kestää vuosia

Lisäksi vuoden alussa paljastui Foreshadowta muistuttavat Spectre- ja Meltdown-aukot, joita paikkaavat päivitykset hidastivat joitakin tietokoneita selvästi. Ongelmasta päästään lopullisesti eroon vasta uuden sukupolven suorittimien myötä.

Tutkimusyhtiö Gartner ei näe, että aukot söisivät kuluttajien pc-ostohaluja.

– Koska vika aiheuttaa tietoturvaongelmia, en ole varma onko sillä suurta vaikutusta kuluttajamyyntiin. Tutkimuksemme kun ovat osoittaneet, että kuluttajat näyttävät puhuvan paljon tietoturvasta ja tietosuojasta, mutta viime kädessä useimmat ovat valmiita ottamaan riskin, etenkin jos sillä saa rahallista hyötyä tai paremman käyttökokemuksen, Gartnerin tutkimusanalyytikko Meike Escherich toteaa IS Digitodaylle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sen on oltava valtava tietoturvavahinko, joka on uutisoitu massamediassa, ennen kuin kuluttajat lakkaavat ostamasta, Escherich korostaa.

Yrityksissä tilanne voi olla toinen. Escherichin mukaan ne yritykset, jotka eivät ole vielä täysin siirtyneet Windows 10:een, saattavat odottaa vuoteen 2019 ennen uusien tietokoneiden ostamista.

– Kaikilla ei ole kuitenkaan varaa odottaa, sillä etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä monien on pakko siirtyä Win 10:een niin pian kuin mahdollista, ironisesti sen paremman tietoturvan takia.

"Nopeutta uhrataan"

Intel on kyllä jo korjannut Foreshadow-haavoittuvuudet, ja Microsoft on julkaissut omalta osaltaan korjauksen Windowsiin. Mutta kuluttajien tehtäväksi jää edelleen varmistaa, onko heidän tietokoneensa valmistajalta saatavilla korjaus ja jos on, onko se asennettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Intel on arvioinut, että nykyisiin suorittimiin tarjottavat tietoturvakorjaukset eivät hidasta tavallisten käyttäjien tietokoneita. Mutta seuraavan sukupolven suorittimissa, joiden toimintaa on muutettu aukkojen takia, tilanne voi olla toinen.

– Intelin seuraavien piirisarjojen julkaisuaika voi olla niinkin aikaisin kuin tämän vuoden viimeinen neljännes, ja on mahdollista, että ongelma on ratkaistu silloin, joskin mitä todennäköisimmin uhraamalla vähän nopeutta, Meike Escherich katsoo.

Uusia turvallisempia prosessoreita käyttäviä tietokoneita on siis luvassa markkinoille aikaisintaan tämän vuoden lopulla. Tietoturvaongelmaa voi pitkittää se, että kuluttajat ostavat tyypillisesti tietokoneita, joiden suorittimet ovat yksi tai jopa kaksi sukupolvea uusimpia jäljessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt