Tietoturva

Uusi aukko voi yllättää netinkäyttäjät ikävästi – haitat saattavat kestää vuosia

Julkaistu:

Haavoittuvuudet
Foreshadow-haavoittuvuus voi koskettaa tavallisia kuluttajia ennen kaikkea mutkan kautta, Laptop Magazine kirjoittaa.
Tietoturvatutkijat varoittavat yhdessä Intelin, Microsoftin ja Red Hatin kanssa uudesta suoritinhaavoittuvuudesta. Sille on annettu nimeksi Foreshadow ja siihen liittyy myös kaksi muuta uutta haavoittuvuutta, muun muassa Laptop Magazine kertoo.

Foreshadow koskettaa erittäin laajasti tietokoneita, joissa käytetään Intelin suorittimia. Hyökkäyksistä ei ole kuitenkaan todisteita ja ZDNetin mukaan siihen myös vaadittaisiin, että hyökkääjällä on jo valmiiksi mahdollisuus ajaa koodia uhrin tietokoneessa.

Mutta vaikka uhka tavalliselle käyttäjälle olisi rajattu, voi Foreshadow yllättää kiertotietä. Aukon johdannaiset nimittäin koskettavat myös eri pilvipalveluita, jotka pitävät esimerkiksi monet älypuhelinsovellukset ja kotien älylaitteet toiminnassa. Laptop Magazinen mukaan pilvipalvelimet kärsivät haavoittuvuudesta pahoin ja niissä Intelin paikkaus voi hidastaa vasteaikoja. Se taasen voi heijastua lukuisten nettiin kytkettyjen laitteiden tahmeampana toimintana. Tosin on epäselvää, kuinka huomattavaa hidastus todellisuudessa on loppukäyttäjälle.

Mitä tulee paikkausten vaikutuksiin tavallisissa tietokoneissa, Intelin mukaan niiden ei pitäisi hidastua. Aina näin ei ole ollut. Intelin korjatessa Foreshadowin sukulaisia, Spectre- ja Meltdown-aukkoja, yhtiö joutui hidastamaan joitakin tietokoneita selvästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Huonoja uutisia yli 2 vuotta vanhan tietokoneen omistajalle: ”Useimmat käyttäjät huomaavat hidastumisen”

Kuluttajan on parasta varmistaa, että tietokoneen Windows-käyttöjärjestelmä on ajan tasalla ja että pc-valmistajan mahdollisesti julkaisema uusi laiteohjelmisto on asennettu. Microsoft korjasi Foreshadowin omalta osaltaan tiistaina osana elokuun tietoturvapaikkauksiaan. Intel puolestaan toimitti korjaukset laitevalmistajien käsiin aiemmin tänä vuonna.

Ongelmasta päästään lopullisesti eroon vasta uuden sukupolven suorittimien myytä. Intel alkaa myydä niitä vuoden lopulla, mutta kestää vuosia ennen kuin vanhan sukupolven suorittimet ovat poistuneet laajasti käytöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt