Tietoturva

Suomalaismies sai yllättävän työtarjouksen – ”Otto Virtasen” lupauksia kannattaa epäillä

Julkaistu:

Huijaukset
Suomessa on liikkeellä LinkedIn-palvelun nimissä lähetettyjä viestejä, joissa vastaanottajalta halutaan aivan muuta kuin miltä ensin näyttää.
IS Digitoday on nähnyt suomenkielisen sähköpostin, joka saapuu verkostoitumispalvelu LinkedInin nimissä otsikolla Työtarjous LinkedIniltä. Hyvällä suomella kirjoitettu viesti väittää, että lähellä oleva yritys etsii välittömästi uutta työntekijää.

Viestin vastaanottaja ei kuitenkaan ollut LinkedInin käyttäjä. Lisäksi viestissä olevat linkit vievät kaikki samaan osoitteeseen, jolla ei ole mitään tekemistä LinkedInin tai minkään työpaikkatarjouksen kanssa. Etsimällä verkkosivuston osoitetta Who Is -tietopalvelun kautta selviää, että osoite on mahdollisesti rekisteröity Israelissa, mutta rekisteröijän nimet on salattu.

Sivulla houkutellaan sijoittamaan bitcoin-virtuaalivaluuttaan samalla, kun suomeksi puhuttu video lupaa rikasta elämäntyyliä muun muassa kysymällä vierailijalta, "oletko koskaan ajatellut, kuinka rikas voisitkaan olla".

Videon lukija esittäytyy ”Otto Virtaseksi”, tavalliseksi ohjelmoijaksi, joka sai johtajaltaan salaisen tehtävän kehitellä valuuttakauppaohjelman. Nyt Otto on kertomansa mukaan varmasti tuttu The Wall Street Journal - ja Forbes -talouslehdistä. Kummassakaan lehdessä ei ”Otto Virtanen”-sanahaulla löydy yhtään tulosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oton mukaan hänen kehittämänsä valuuttakauppaohjelma tuottaa parin sadan sijoituksella automaattisesti voittoa 550 euroa tunnissa eli yli 13 000 euroa päivässä.

– Älä viivyttele, äläkä harkitse pitempään, Otto neuvoo.

Jos tällä sivulla kirjautuu eteenpäin nimellä, puhelinnumerolla, sähköpostiosoitteella ja salasanalla, saa eteensä lisää mainontaa kaupankäyntiohjelmasta. Samalla sivun suomenkielinen teksti muuttuu erittäin kehnoksi. Yrityksen yhteystietoja ei myöskään ole näkyvissä.

Jos tältä sivulta jatkaa yhä eteenpäin, edetään varsinaiselle valuuttakauppasivustolle jälleen uudessa osoitteessa. Ensimmäisenä sivu kyselee käyttäjän maksutietoja. Sivustolta löytyy myös välilehti, josta voi ottaa yhteyttä yhtiöön sähköpostilla ja puhelimella.

Aivan sivun alalaidasta, tummanharmaalla tekstillä kirjoitettuna mustalle pohjalle löytyy tieto, että sivusto kuuluu Tallinnassa sijaitsevalle yritykselle, mutta palvelua pyöritetään Budapestissä Unkarissa.

Who Is- tietojen perusteella sivuston osoitteen taas on rekisteröinyt verkko-osoitteita myyvä yhtiö Panamassa.

Pienellä kirjoitettu varoitus

Jo harhaanjohtavan mainonnan perusteella on varminta, ettei sivustolle anna luottokortti- tai muitakaan tietojaan. Suomenkielisten mainossivujen alareunassa on pieni varoitusteksti: ”Kaupankynti binrioptioilla voi tuottaa huikeita voittoja, mutta pit sislln mys riskin sijoituksen hvimiseen osin tai kokonaan ja se sijoittajan tulee sisist.”

Ääkkösten puuttumisesta huolimatta varoitus kannattaa ottaa vakavasti, sillä luvatut kymppitonnit miljoonista puhumattakaan eivät selvästikään ole niin varmoja kuin ”Otto” videolla lupaili. Vastaava varoitus löytyy myös itse kaupankäyntisivustolta englanniksi.

Saattaa olla myös mahdollista, että sivustolla kerätään luottokorttitietoja tilausansaa varten, eli uhrin luottokorttia aletaan laskuttaa kuukausittain. Sähköposti ja muut yhteystiedot voivat mennä roskapostittajille tai identiteettivarkaille.

Jos saat tällaisen viestin sähköpostiisi, poista se. LinkedInin nimissä on huijattu ennenkin, ja esimerkiksi viime lokakuisessa tapauksessa näyttää olevan paljon yhtäläisyyksiä uusimman huijauksen kanssa. Myös tällöin huijaukseen liittyi suomeksi puhuttu video.

Lue lisää: Milla, 62, sai oudon työtarjouksen: ”Janne” ja ”Mikko” johdattivat moninkertaiseen verkkohuijaukseen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt