Tietoturva

Salakuunteleeko iPhone? Näin Apple vastaa

Julkaistu:

iPhone
Apple kiistää, että iPhonet kuuntelisivat salaa käyttäjiensä puhetta.
Yhdysvaltalainen ja maailman arvokkain yhtiö Apple kiistää jyrkästi epäilyt, että sen iPhone-puhelimet kuuntelisivat käyttäjiään ilman lupaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhdysvaltalaiset kongressiedustajat kysyivät Applelta heinäkuussa väitteistä, että älypuhelimet voivat kerätä vastoin käyttäjän tahtoa äänidataa tilanteissa, joissa puhelimet odottavat ääniohjauksen aktivoivaa Hei Siri, tai OK Google -komentoa.

Apple korostaa kirjeessään edustajille, että iPhonet eivät tallenna ääntä odottaessaan Sirin herättävää komentoa, eikä Siri jaa puhuttuja sanoja muiden kanssa. Käyttäjien pitää myös erityisesti hyväksyä mikrofonin käyttö, ja sovellusten on kerrottava selvästi kuuntelusta.

On epäilty, että ulkopuoliset sovellukset voivat päästä käsiksi käyttäjien tietämättä tallennettuun äänidataan ja käyttää sitä ilman lupaa. Apple sanoo poistaneensa sovelluksia App Store -kaupastaan tietosuojarikkomusten takia, mutta ei kertonut, onko se koskaan antanut porttikieltoa kehittäjälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei ole tiedossa, onko Googlen emoyhtiö Alphabet vastannut kongressiedustajien vastaaviin kysymyksiin Android-puhelimista.

Lukuisten eri älylaitteiden puheohjaus on aiheuttanut kysymyksiä tietoturvasta jo vuosia. Esimerkiksi Googlen ei uskota tallentavan kaikkea, mitä käyttäjät puhelimilleen sanovat, mutta yhtiö nappaa äänikomennon käynnistävän OK Google -termin kuullessaan jokusen sekunnin myös sitä edeltävää puhetta. Ja tämä on riittänyt aiheuttamaan huolia yksityisyydestä.

Lue lisää: Onko läppärissäsi Chrome-selain? Google alkaa kuunnella sinua

Viime aikoina pelot ovat laajentuneet koskettamaan myös käyttäjäänsä kuuntelevia älykaiuttimia, jotka ovat nopeasti nousseet suosioon varsinkin englantia puhuvissa maissa. Amazonin Echo-kaiuttimen eriskummallinen käytös, jossa pariskunnan yksityinen keskustelu tallennettiin ja lähetettiin ulkopuoliselle, sai senaattorit tivaamaan vastauksia Yhdysvalloissa.

Lue lisää: Amazon pinteessä: Hittivimpain tallensi yksityiset puheet – selitykset eivät kelpaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt