Tietoturva

”Tässä ovat eropaperit” – julkkishuijarin uhrilla on karu kohtalo

Julkaistu:

Facebook-huijaukset
Julkisuuden henkilöitä teeskentelevät huijarit ovat aiheuttaneet jopa avioeroja, The New York Times kertoo. Väärän tilin perustaminen on helppoa.
Julkkiksina esiintyvät huijarit aiheuttavat suuria ongelmia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja muualla sosiaalisessa mediassa, The New York Times -sanomalehti kertoo.

Ongelmaan on törmännyt esimerkiksi yhdysvaltalaisartisti Kip Moore. Naiset lähestyvät häntä konserteissa ja kertovat jättäneensä aviomiehensä ollakseen hänen kanssaan. Syynä ovat Moorea matkivat rikolliset, jotka yrittävät onkia uhreilta rahaa luvaten suhdetta heidän kanssaan.

– [Fanit] antavat minulle kirjeen, "Tässä ovat eropaperit. Olen jättänyt sen ja sen". Jos tarkistaisin viestini nyt, siellä olisi satoja näitä viestejä. Mutta yritän olla tarkistamatta, koska se masentaa minua, Moore kertoi NYT:lle.

Lehden tilaaman ja Social Impostorin tekemän tutkimuksen mukaan Instagramin kymmenen seuratuinta henkilöä on kirvoittanut lähes 9000 väärää tiliä Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin. Kaikista eniten vääriä tilejä, 1676 kappaletta, oli perustettu jalkapalloilija Neymarin nimellä. Facebook sanoo tehostaneensa väärien tilien poistoa, mutta NYT:n toimittaja onnistui helposti luomaan useita vääriä tilejä ilman, että niihin puututtiin automaattisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huijaukset sosiaalisessa mediassa ovat moninaisia, ja julkkiksina esiintyminen on vain yksi niiden muoto. Esimerkiksi vuoden 2017 alussa poliisi varoitti suomalaisia huijareista, jotka esiintyivät Yhdysvaltain armeijan sotilaina. Eräs heidän uhreistaan menetti kymmeniä tuhansia euroja.

Lue lisää: Facebookissa tuli kaveripyyntö charmantilta ”majurilta” – Emma, 56, huomasi huijarin juonen vasta, kun 56 000 € oli mennyt

Erikseen ovat yritysten nimissä jatkuvasti leviävät huijaukset, joissa ihmisiä houkutellaan hyvän tarjouksen avulla kuukausimaksullisiin tilausansoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt