Ensi kuussa näet paljon virheilmoituksia – Chromeen iso muutos

Julkaistu:

Chrome
Googlen asettama takaraja verkkosivujen liikenteen salaamiselle lähestyy. Kohta suojaamattomat sivustot saavat "erityiskohtelun" Chromessa.
Googlen suosittu Chrome-selain alkaa pian esittää varoituksia verkkosivuista, jotka eivät käytä ssl-suojausta vierailijan ja palvelimen välisen liikenteen salaamiseen.

Kysymys on yhden kirjaimen erosta. Jos verkkosivun osoite ei ala https-merkinnällä, kyseessä on suojaamaton http-sivu. Tällaiselle verkkosivulle kohdistuva liikenne on helposti sivullisten seurattavissa. Verkkosivun ei tarvitse olla haitallinen, jotta Chrome esittää varoituksen. Suomessa tällainen sivusto on esimerkiksi Kela.fi. Kelakin kuitenkin käyttää https:ää asiointipalvelussaan.

Muutos on tulossa Chromen versioon 68, jota odotetaan ilmestyväksi 22.–28. heinäkuuta. Varoituksia esitetään jo selaimen testiversiossa, 9to5Google kertoo. Käytännössä kyse on osoiterivillä olevasta "ei turvallinen" -tekstistä. Google kertoi aikomuksistaan alun perin helmikuussa.

Lue lisää: Chrome alkaa pian näyttää varoituksia – tässä syy

Varoituksesta huolimatta sivut esitetään selaimessa normaalisti. Samalla kannattaa muistaa, että edes https ei ole turvallisuuden tae. Vaikka tietoliikenne on salattua, ei mikään estä rikollisia perustamasta https-sivuja ihmisten huijaamiseksi.