Tietoturva

EU-raportti leimaa ison tietoturvayhtiön: "Todistetusti haitallinen"

Julkaistu:

Vakoilupelot
EU-asiakirjassa käytetään suorasukaista kieltä tietoturvayhtiö Kaspersky Labin kuvailemiseen.
Euroopan unionin asiakirjassa otetaan ronskisti kantaa venäläisen tietoturvayhtiö Kaspersky Labin luotettavuuteen. Epäluotettavuusmaininta on osa EU:n toukokuun lopussa julkaistua kyberturvallisuusraporttia (pdf), jonka on laatinut unionin virolainen europarlamentaarikko Urmas Paet.

Raportissa vaaditaan EU:ta "tarkistamaan kattavasti [unionin] elimissä käytetyt ohjelmistot sekä tieto- ja viestintätekniikan laitteistot ja infrastruktuuri potentiaalisesti vaarallisten ohjelmien ja laitteiden poistamiseksi ja haitallisiksi todisttteujen sellaisten, kuten Kaspersky Labin, kieltämiseksi".

Kasperskyn perustaja ja toimitusjohtaja Jevgeni Kasperski on kommentoinut asiakirjaa Twitterissä.

– Tämä on oman jalkaan ampumista hyvin tekopyhällä tavalla, Kasperski totesi.

Todisteet salassa

Kaspersky Lab on kielletty Yhdysvaltain hallinnossa, koska Venäjän hallituksen pelätään käyttävän yhtiön ohjelmistoja vakoilemiseen. Viranomaisten mukaan Kasperskyn ohjelmisto skannasi tietokoneista avainsanoja, kuten top secret (huippusalainen), arkaluonteisten asiakirjojen löytämiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Trump kielsi venäläisen tietoturvaohjelman käytön lailla

Väitteitä Kasperskyn vaarallisuudesta on vaikea vahvistaa, koska todistusaineisto on pidetty salaisena. Joidenkin mielestä Yhdysvallat pelkää Kasperskya vain, koska se on venäläinen yhtiö. Seuraukset voivat olla merkittävät.

– Toivon, että meillä on syy [Kasperskyn kieltämiseen]. Todellinen syy. Jos tämä on järkeilymme, niin annamme toki muille ympäri maailman oikeuden mahdollisesti torjua amerikkalainen teknologia yksinkertaisesti, koska se on amerikkalaista, NSA-viraston entinen johtaja Michael Hayden totesi CyberScoop-julkaisulle.

Yhdysvaltain lisäksi Kaspersky on kielletty myös Alankomaiden hallinnossa. Kaspersky on toistuvasti torjunut syytökset ja on luvannut päästää tutkimaan ohjelmakoodiaan turvallisuutensa todistaakseen.