Tietoturva

Rikolliset iskivät helsinkiläisfirman sähköpostiin – miljoonia euroja väärälle tilille

Julkaistu:

Tietoturva
Helsingin poliisi tutkii kahta epäiltyä verkkorikosta, jotka perustuvat sähköpostin salasanojen kalasteluun.
Helsingin poliisi on tiedottanut tutkivansa kahta tapausta, joissa yritysten sähköposteihin on murtauduttu ja varastettu tai yritetty varastaa merkittäviä summia rahaa.

Murrot perustuvat Office 365 -tunnusten kalasteluun, josta Ilta-Sanomat Digitoday kirjoitti eilen maanantaina. Huijaukseen on kuulunut muun muassa se, että sähköpostitileille ujutetaan sääntö, jolla verkkorikolliset saavat kopion kaikista sähköposteista.

Lue lisää: Viranomaiselta punainen varoitus: Suomalaisiin kohdistuva kiero huijaus ottaa kopiot kaikista sähköposteista

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Jukkapekka Risu kertoo poliisin tiedotteessa, että erään yrityksen sisäisessä sähköpostissa toukokuussa tulleen kymmenien miljoonien euron arvoisen rahansiirron tilinumero oli vaihtunut. Yrityksen rahaliikenteestä vastaavat henkilöt kuitenkin huomasivat asian.

– Selvisi, että työntekijän sähköpostiin oli murtauduttu ja keskusteluja oli seurattu. Näin saatiin selville tulevat tapahtumat, ja jonkin ajan kuluttua keskusteluihin alkoi osallistua toisen työntekijän sähköpostia muistuttava osoite. Työntekijän sähköpostilaatikkoon oli lisäksi tehty asetuksia, joiden vuoksi huijaussähköpostit tulivat perille, mutta toisen työntekijän oikeasti lähettämät sähköpostit poistettiin automaattisesti, kertoo tutkinnanjohtaja Risu tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisessa tapauksessa helsinkiläisyrityksen kaapatulta tililtä lähetettiin pankkiin maksuohjeet, jossa liitetiedosto oli vaihdettu ja maksunsaajan tilitiedot korvattiin toisilla. Tämän myötä pankki ohjasi usean miljoonan arvoisen maksun väärälle tilille.

Kun asia kävi ilmi, maksu onnistuttiin perumaan.

Poliisi tutkii asioita epäiltynä törkeänä petoksen yrityksenä sekä epäiltynä törkeänä tietomurtona.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt