Tietoturva

”Älkää missään nimessä kytkekö tietokoneeseen!” – huippukokousta seuraaville toimittajille jaettiin usb-tuulettimet

Julkaistu:

Tietoturva
Toimittajille annettu pieni lahja huippukokouksessa on saanut tietoturva-asiantuntijat takajaloilleen.
Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamista Singaporessa seuraaville toimittajille on jaettu lehdistöpakkauksessa tietokoneen usb-porttiin kytkettäviä tuulettimia, joiden käytöstä tietoturva-asiantuntijat varoittelevat parhaillaan.

Asiasta kertoo muun muassa Yahoo News. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Pressipakkaus sisältää vesipullon, pienen matkaoppaan Sentosan saarelle sekä tuulettimen, joka kytketään tietokoneen usb-porttiin. Pakkauksen sisältöä esitteli Twitterissä CNBC:n toimittaja Amanda Drury.
Pakkauksessa olevassa tuulettimessa on molempien johtajien kuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehdistöpakkauksen sisällön leviäminen maailmalle on saanut tietoturva-asiantuntijat huutamaan varoituksia: älkää missään nimessä kytkekö tuuletinta tietokoneeseen.

Yksi varoittajista oli Washington Postin Snowden-paljastuksen jälkeen lehden NSA-tutkimusprojektia vetänyt Barton Gellman.
Samaa viestiä välitti Ars Technican tietoturva-asioihin erikoistunut toimittaja Cyrus Farivar.
Kyseessä on pelko niin sanottua BAD USB -hyökkäystä kohtaan. Tietokoneeseen kytkettävältä usb-laitteelta käsin on mahdollista suorittaa tietokoneella haittaohjelmia ja esimerkiksi varastaa tai tuhota sen sisältö.

Tekniikka tuli laajempaan tietoisuuteen, kun tietoturvatutkija Karsten Nohl paljasti sen toimintaperiaatteet vuonna 2014.
Usb-hyökkäystekniikka on osoittanut tehokkuutensa aikaisemmin. Yhdysvaltain ja Israelin hyökkäys Iranin ydinohjelmaa vastaan vuonna 2010 tehtiin tiettävästi usb-muisteilla.

Iranin ydinlaitosten läheisyyteen ripotelluista usb-tikuista yksi päätyi laitoksen tietokoneeseen, ja tikulla lymyillyt Stuxnet-haittaohjelma sai keskuksen sentrifugit pyörimään ylinopeudella ja lopulta tuhoutumaan.
Yksi tuhoisan madon kohteista olivat suomalaisen Vaconin käyttämät taajuusmuuttajat, joita käytettiin Iranin laitteistoissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt