Poliisi varoittaa huijauksesta: Jopa kymmenien tuhansien eurojen menetyksiä sähköpostiviestin takia

Julkaistu:

Huijaukset
Huijarit voivat olla yllättävän hyvin perillä, kenellä yrityksissä on oikeus tehdä suuria maksuja. Tappiot voivat olla useita kymmeniä tuhansia euroja.
Yritysten ja yhdistysten talousasioista vastaavien henkilöiden on lähetetty viime aikoina sähköpostiviestejä, joissa toimitusjohtajana tai hallituksen puheenjohtajana esiintyen vaaditaan suorittamaan pikavauhdilla siirtämään suurehkoja summia ulkomaiselle tilille.

Helsingin poliisi on saanut maalis-huhtikuun aikana kymmenkunta ilmoitusta niin sanotuista toimitusjohtajahuijauksista. Kolmessa tapauksessa huijarit onnistuivat saamaan näillä viesteillä kymmeniä tuhansia euroja.

– Joissain tapauksissa huijari on ollut hämmästyttävän perillä yrityksen tai yhdistyksen asioista, esimerkiksi loma-ajoista tai siitä, kenellä on oikeus tehdä suuria maksuja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta varoittaa poliisin tiedotteessa.

Tietoja on voitu selvittää esimerkiksi yritysten tai yhdistysten verkkosivuilta tai LinkedIn-verkkopalvelusta.

Yleensä viestit on kirjoitettu suomeksi, mutta osa niistä on ollut englanninkielisiä. Sähköpostien vastaanottajien mukaan viestit ovat olleet uskottavia, sillä lähettäjän sähköpostiosoite on vaikuttanut oikealta.

Viestin tekstinä on ollut esimerkiksi ”Voimmeko tehdä tänään EU-maksun 31.500,00 euroa?”. Tämän jälkeen maksun vastaanottajan pankkitiedot ovat tulleet erillisessä sähköpostissa. Maksun tarkoitukseksi on merkitty ”ostettujen tuotteiden maksaminen”.

Huijarit ovat käyttäneet muun muassa englantilaisia, italialaisia ja espanjalaisia pankkitilejä, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan.

– Tässä on kyse kansainvälisestä, järjestäytyneestä ja ammattimaisesta rikollisuudesta. Vaikka sähköpostiviesti on kirjoitettu suomeksi, ei lähettäjä välttämättä ole Suomesta, sanoo Risu.

Hänen mukaansa tapauksia tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä petos, identiteettivarkaus, törkeän petoksen yritys, petoksen yritys ja tietomurto

Usein huijaukset ovat paljastuneet siinä vaiheessa, kun viestin vastaanottaja on soittanut maksumääräyksen lähettäjäksi merkitylle henkilölle tarkastaakseen, onko määräys oikea. Poliisin mukaan tarkistussoitto onkin paras keino estää huijaus.

Niin sanotut toimitusjohtajahuijaukset eivät ole uusi ilmiö, vaan niitä tapahtuu poliisin mukaan vuosittain Helsingissä useita kymmeniä.

Huijareiden tiedetään käyttävän hyväkseen varsinkin kesän lomakautta, jolloin työpaikalla saattaa olla sijaisia, ja johtajia voi olla kesken lomamatkojen vaikea tavoittaa puhelimitse.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt