Tietoturva

WhatsApp saa kilpailijan yllättävästä suunnasta

Julkaistu:

Pikaviestimet
Ranskan hallitus on kehittänyt pikaviestimen, jonka on määrä tehdä pikaviestintä riippumattomaksi amerikkalaisesta ja venäläisestä salaustekniikasta.
Ranska alkaa kehittää omaa salattua pikaviestintä, kirjoittaa Reuters. Taustalla on pelko, että ulkomaiset tahot pääsisivät käsiksi maan hallituksen salaiseen viestintään.

Hallituksen palkkalistoilla olevan kehittäjän luoma sovellus on otettu jo testikäyttöön virkamiesten keskuudessa, ja sen laajempaa käyttöönottoa odotetaan kesän kynnyksellä.

Ranskan hallituksen lehdistöedustajan mukaan taustalla on tarve saada maan käyttöön pikaviestin, joka ei perustu amerikkalaiseen tai venäläiseen salaustekniikkaan. Ensimmäinen on viittaus Facebookin WhatsAppiin ja jälkimmäinen venäläiseen Telegramiin.

Vaikka molempien tietoliikenne on suojattu koko matkan käyttäjältä toiselle, on mahdotonta sanoa täydellä varmuudella, onko ohjelmaan jätetty takaportteja salakuuntelua varten. Asiasta voisi varmistua vain tutkimalla sovellusten ohjelmakoodit perinpohjaisesti, mutta kummankaan koodi ei ole julkista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On poikkeuksellista, että vaihtoehto WhatsAppille tulee valtiolliselta taholta. Yleensä pikaviestimet ovat yritysten kehittelemiä.

Ranskassa kehitteillä oleva pikaviestin voidaan myöhemmin tuoda myös tavallisten kansalaisten käyttöön. Se perustuu avoimeen lähdekoodiin, mutta hallituksen edustaja kieltäytyi täsmentämästä asiaa.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tiedetään itse olevan mieltynyt Venäjällä eilen estettyyn Telegram-pikaviestimeen, jota myös käytettiin hänen presidentinvaalikampanjassaankin. Telegramin takana on Kremlin epäsuosioon joutunut venäläisohjelmoija Pavel Durov, joka kehitti myös VKontakten eli ”Venäjän Facebookin”. Hänet syrjäytettiin VKontakten johdosta vuonna 2014.

Telegram perustuu tekijänsä omaan salaustekniikkaan. WhatsApp puolestaan nojaa kilpailijansa Signalin hyödyntämiin avoimiin salausstandardeihin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marja toteutti unelmansa – muutti Suomen pienimpään kaupunkiin vanhaan kauppakeskukseen

  2. 2

   Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

  3. 3

   Tuhannet linnut tärvelivät saarta: Vuokraturvan toimitusjohtaja keksi tehokkaan keinon antaa häätö merimetsoille

  4. 4

   Syvä kurkku -pornoelokuvan tähden traaginen elämä: väkivaltainen mies pakotti elokuvaan – Lue sunnuntain elokuva-arviot

  5. 5

   Salatut kuulustelu­kertomukset paljastavat: Turun puukottajalla oli oppi­mestari Suomessa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  2. 2

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  3. 3

   Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

  4. 4

   Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

  5. 5

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää