Tietoturva

Huolestuttava löydös: Android-laite sovelluksineen ei välttämättä ole kovin hyvä idea lapselle

Julkaistu:

Google Play
Tutkijat löysivät tuhansia päälle päin lapsi- ja perheystävällisiä sovelluksia, jotka eivät välttämättä ole edes laillisia.
Googlen virallisesta Android Play -kaupasta löytyi 3 337 sovellusta, jotka ovat perhe- tai lapsikeskeisiä, mutta keräävät lasten tietoja sopimattomalla tavalla. Löydös on osa lähemmäs 6 000 sovelluksen kartoitusta, jonka tekivät yliopistotutkijat ja tiedemiehet Yhdysvalloissa.

Tutkimuksesta (pdf) uutisoivat muun muassa Gizmodo ja Engadget. Vain pieni osa sovelluksista vaikutti rikkovan lakia selvästi, mutta monen muun kohdalla toiminta oli arveluttavaa. 281 sovellusta keräsi yhteys- tai paikkatietoja pyytämättä vanhemmilta lupaa. 1 100 muuta sovellusta jakoi pysyvää tunnistavaa tietoa ulkopuolisille. Tällaista tietoa voidaan käyttää käyttäytymiseen perustuvien mainosten esittämiseksi.

28 prosenttia tutkituista sovelluksista pääsi käsiksi arkaluonteiseen tietoon, jota Android-käyttöjärjestelmän lupien on tarkoitus suojella, ja 73 prosenttia lähetti arkaluonteista tietoa internetin yli. 40 prosenttia kaikista sovelluksista teki niin ilman kohtuullisia suojauksia.

Sovellukset voivat rikkoa lakia ainakin Yhdysvalloissa, ellei muuallakin. Tutkijat tosin korostavat, että epäillyt rikkomukset eivät takuuvarmasti merkitse lain rikkomista, ja jokainen tapaus vaatisi viranomaisten tutkintaa lopullisen totuuden selvittämiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Google Playn useiden tietoturvaongelmien lisäksi Google on ollut viime aikoina syvissä vesissä videopalvelu YouTuben kanssa. Palvelusta on paljastunut useita vakavia lapsiin kohdistuneita väärinkäytöksiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt