Zuckerberg myönsi: Myös muista kuin Facebookin käyttäjistä kerätään tietoja - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Zuckerberg myönsi: Myös muista kuin Facebookin käyttäjistä kerätään tietoja

Mark Zuckerbergin mukaan Facebook kerää tietoja ihmisistä, jotka eivät käytä Facebookia.

12.4.2018 14:49

Yllä olevalla videolla havainnollistetaan, millaista ja miten paljon tietoa Facebook kerää käyttäjistään.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli toistamiseen Yhdysvaltain lainsäätäjien kuultavana yhteisöpalvelun tietosuojaongelmista. Vaikka kuulustelijat ovat osin olleet epäpäteviä tehtäväänsä, saivat he puristettua pomosta irti ainakin yhden merkittävän tiedonjyvän, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

– Yleisesti ottaen keräämme tietoa ihmisistä, jotka eivät ole liittyneet Facebookiin, turvallisuustarkoituksiin, Zuckerberg myönsi keskiviikkona.

Aiemmin on väitetty, että Facebook luo ei-käyttäjistä ”varjoprofiileja” keräämällä tietoja esimerkiksi aktiivisten käyttäjien älypuhelinten yhteystiedoista. Zuckerberg kuitenkin kiersi kysymyksen sanomalla, ettei hän tunne termiä ”varjoprofiili”. Välillä termillä on viitattu myös käyttäjistä kerättäviin tietoihin.

Johtajan mukaan Facebook tarvitsee tietoja ulkopuolisista estääkseen pahantahtoisia toimijoita keräämästä julkista informaatiota, kuten nimiä, Facebookin käyttäjistä. Tämä ei ole kuitenkaan onnistunut, sillä kuten Facebook äskettäin myönsi, vahinko on voinut tältä osin jo tapahtua hyökkääjien väärinkäyttäessä Facebookin hakutoimintoa käyttäjätietojen keräämiseksi.

Facebook ei ole aikaisemmin myöntänyt tietojen keräämistä ei-käyttäjistä. Facebookin mainososastolla aiemmin työskennelleen Antonio Garcia Martinezin mukaan tiedonkeruu menee kuitenkin turvallisuutta pidemmälle ja sillä edistetään yhtiön kasvua.

– Kun käyttäjä kirjautuu Facebookiin ensimmäistä kertaa, hänen kaverisuosituksensa ovat huomattavan hyviä. Heidän koko kaveriverkostonsa on periaatteessa jo valmiiksi siellä, Garcia Martinez väittää Twitterissä.

Kuulemisessa Facebookia arvosteltiin siitä, että palvelua käyttämättömillä ihmisillä ei ole helppoa tapaa estää tietojen keruuta tai nähdä heistä kerättyjä tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?