”Salakuunteletteko mikrofonilla?”, ”Käyttöehtonne haisevat” – Zuckerbergia grillattiin, jätti tärkeään kysymykseen vastaamatta

Mark Zuckerbergin viiden tunnin tunnin kuuleminen sisälsi kovin vähän konkreettista ja paljon kysymysten väistelyä.

11.4.2018 9:57

Yllä olevalla videolla Mark Zuckerberg saapuu USA:n kongressin kuultavaksi.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli tiistai-iltana Suomen aikaa Yhdysvaltain kongressin kuultavana viiden tunnin ajan liittyen Facebookin tietoturvaskandaaliin.

Ulkomaisen median mukaan johtaja oli esiintynyt katuvaisen oloisesti ja vakuuttanut Facebookin kiristävän käytäntöjään. Yksi tavoista olisi tekoälyn hyödyntäminen palvelun sisältöjen moderoinnissa.

The Vergen mukaan Zuckerberg kiisti Facebookin olevan monopoli tai sen vallan olevan liian suuri. Hän ei kuitenkaan osannut nimetä sille suurinta kilpailijaa.

Zuckerbergiltä kysyttiin myös, salakuunteleeko Facebook ihmisiä puhelinten mikrofonia kohdentaakseen mainoksia. Kun häneltä kysyttiin selkeää kyllä/ei-vastausta, Zuckerbergin vastaus oli ”ei”.

Johtajalta kysyttiin useampaan otteeseen mahdollisuudesta saada maksullinen versio Facebookista, joka ei perustuisi tietojen keräämiseen ihmisiltä. Zuckerbeg sanoi ehdotuksen olevan harkitsemisen arvoinen.

Palvelu sai kritiikkiä myös vaikeasti ymmärrettävistä käyttöehdoistaan, kertoo CNBC. Juuri ne mahdollistavat tiedonkeruun käyttäjiltä, sillä nämä eivät ymmärrä tai jaksa lukea käyttöehtoja kokonaan.

– Sanon teille nyt hienovaraisesti jotain, mitä teille on yritetty tänään sanoa. Käyttöehtonne haisevat, republikaanisenaattori John Kennedy sanoi Zuckerbergille.

Zuckerberg myönsi, että useimmat käyttäjät tuskin lukevat käyttöehtoja kokonaan. Hän kuitenkin vetosi siihen, että heillä on mahdollisuus tehdä se.

Wired totesi, että Zuckerberg jätti yhteen erittäin tärkeään kysymykseen vastaamatta. Kun häneltä kysyttiin, miten Facebook seuraa käyttäjiä verkossa, kun nämä eivät ole Facebookissa, Zuckerberg ei antanut selkeää vastausta, vaan sanoi yhtiön palaavan asiaan.

The Verge huomauttaa myös, että amerikkalaissenaattoreilla ei vaikuttanut olevan kovin selkeää kuvaa siitä, miten Facebook toimii. Suuri osa kuulemisesta meni siihen, että Zuckerberg selitti palvelun perustoimintoja.

Zuckerberg vastaa kysymyksiin vielä keskiviikkona senaatin edustajainhuoneen energia- ja kauppakomitean edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?