Kohteena lähes 20 000 suomalaista – näin tarkistat, päätyivätkö Facebook-tietosi vääriin käsiin - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kohteena lähes 20 000 suomalaista – näin tarkistat, päätyivätkö Facebook-tietosi vääriin käsiin

Facebookin sivuilta on mahdollista tarkistaa suoraan, ovatko omat tietosi päätyneet Cambridge Analytican käyttöön.

10.4.2018 14:47

Yllä olevalla videolla kerrotaan, kuinka paljon ja millaisia tietoja Facebook kerää käyttäjistään 10 vuoden ajalta.

Facebook on alkanut varoittaa käyttäjiä, joiden tiedot ovat saattaneet päätyä Cambridge Analytica -yhtiölle ja sitä kautta markkinatutkijoiden käsiin.

Palvelu toteuttaa tämän tuomalla käyttäjien uutisvirtaan ilmoituksen, jossa kerrotaan mahdollisuudesta säätää verkkosivujen ja sovellusten tekemää tiedonkeruuta. Samalla ilmoituksessa kerrotaan, onko käyttäjä joutunut henkilökohtaisesti Cambridge Analytican tiedonkeruun kohteeksi.

Cambridge Analytican This Is Your Digital Life -persoonallisuustesti keräsi Facebookissa kymmenien miljoonien ihmisten profiilitietoja. Persoonallisuustestiä ei tarvinnut tehdä edes itse, vaan kaveriin osallistuminen siihen riitti tietojen imurointiin.

Tietoja on luovutettu sen jälkeen eteenpäin ja niitä käytetty ainakin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyneessä kohdennetussa mainonnassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos tietosi ovat joutuneet Cambridge Analyticalle, näet oikeanpuoleisen ilmoituksen. Muussa tapauksessa näet ennen pitkää vasemmalla olevan. Suomalaiskäyttäjille ilmoitukset näytetään suomeksi.

Jos et ole saanut vielä ilmoitusta, voit tarkistaa oman tilanteesi Facebookin ohjekeskuksesta, kertoo The Verge. Klikkaamalla tätä linkkiä, saat näkyviisi aihetta käsittelevän Facebookin ohjesivun. Sinun on oltava Facebookiin sisäänkirjautuneena nähdäksesi oman tilanteesi.

Sivua ei ole vielä kokonaisuudessaan käännetty suomeksi. Onko minun tietojani jaettu? -otsikon alta näet kuitenkin, koskeeko asia sinua.

Jos saat Saatavilla olevien tietojen perusteella sinä ja kaverisi ette ole kirjautuneet sisään This Is Your Digital Life -sovellukseen, tietojasi ei ole viety – tässä tapauksessa.

Jos tietosi puolestaan on viety, asialle on kovin vähän tehtävissä.

Facebook tunnusti viime viikolla, että 19 693 suomalaisen tiedot ovat saattaneet päätyä Cambridge Analyticalle.

Mainos: Schneider Electric

Tipuitko turnauksesta sähkönjakelun häiriön vuoksi? Näin pidät pelit käynnissä

Jos sähkönjakelu takkuaa, myös pelit keskeytyvät.

Virransyötön jatkumisen sähkökatkon aikana voi varmistaa erillisellä UPS-laitteella. UPS suojaa nettiyhteyden ja pitää pelit käynnissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?