Googlen trusted places / luotettu paikka -ehdotus voi olla petollinen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Ole tarkkana, jos Google Maps tekee sinulle tämän ehdotuksen – puhelimesi tiedot voivat vaarantua

Jos teet kodistasi luotetun paikan Google Mapsissa, puhelimesi saattaa olla lukkiutumatta pitkänkin matkan päässä.

Luotettujen paikkojen määrittelemisessä karttaohjelmistoon kannattaa olla tarkkana.­

9.4.2018 7:00

Googlen käyttäjistään tekemä seuranta on erittäin tarkkaa. Oletusasetuksilla Android-puhelin tallentaa kaikki omistajansa liikkeet sekä paikat, joissa hän käy.

Palvelu myös oppii tunnistamaan, missä puhelimen käyttäjä asuu ja käy töissä. Tämä perustuu siihen, missä hän viettää yönsä ja päivänsä. Yleensä jonkin aikaa puhelinta käytettyään sen omistaja saa Google Mapsilta ehdotuksen määritellä kotinsa kodiksi myös Google Mapsissa. Sama ehdotus voi näkyä työpaikan suhteen.

Google tarjoaa uudehkon Android-puhelimen käyttäjille ominaisuutta nimeltä ”Laitteen automaattinen avautuminen”. Tämä tarkoittaa sellaisten tilanteiden määrittelemistä, joissa näppäinlukko ei mene lainkaan päälle. Google Maps tarjoaa myös tätä ominaisuutta otettavaksi käyttöön yhdellä klikkauksella.

Tämän sai huomata Helsingin Kalliossa asuva Ilta-Sanomien lukija, joka oli määritellyt Googlen ehdotuksesta kotinsa kodiksi myös Google Mapsissa. Pian tämän jälkeen karttaohjelmisto ehdotti, että kodista tehtäisiin luotettu paikka (trusted place), jossa kännykän lukitusnäyttö ei mene päälle.

Tämän jälkeen Google Maps tarjosi aluetta, jonka voi yhdellä klikkauksella hyväksyä luotetuksi paikaksi. Alueen halkaisija on noin 100 metriä, ja sen sisään kuuluu muun muassa ravintola. Ei-lukittuvan puhelimen unohtuminen ravintolaan tarkoittaisi sitä, että sen löytäjällä olisi pääsy laitteen omistajan sähköposteihin, valokuviin ja muihin Google-tilillä oleviin tietoihin.

Google myöntää tukisivuillaan, että paikannus ei ole aina kovin tarkkaa. Se perustuu ensisijaisesti wifi-tukiasemiin ja sen jälkeen muihin paikannusmekanismeihin.

– Luotetun paikan rajat voivat ulottua kodin tai muun valitun paikan seinien ulkopuolelle. Toiminto voi pitää laitteesi lukituksen avattuna jopa 80 metrin säteellä paikasta, sivuilla lukee verrattain huomaamattomasti.

Luotetun paikan sisälläkin puhelimen lukitus on avattava, jos laitetta ei käytä neljään tuntiin. Tämä ei kuitenkaan auta puhelimen jäädessä pihalle tai ravintolaan.

Google mahdollistaa myös muita tapoja pitää näyttölukko pois päältä, kuten tietyn bluetooth-laitteen läheisyydessä oleminen. Kaikkiin lukituksen automaattisiin poistajiin kannattaa suhtautua varauksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?