Zuckerberg paljasti: Facebook lukee Messenger-yksityisviestit - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Zuckerberg paljasti: Facebook lukee Messenger-yksityisviestit

Messenger-keskustelusi voivat paljastua Facebookille – mutta yhtiön mukaan niitä ei käytetä mainontaan.

5.4.2018 15:55

Yllä olevalla videolla näytetään, miten poistat Facebook- ja Messenger-sovellukselta urkintaoikeudet puhelimeltasi.

Kahden miljardin käyttäjän Facebook skannaa linkit ja kuvat, joita sen Messenger-sovelluksen käyttäjät lähettävät viesteissä toisilleen. Lisäksi Facebook lukee chat-viestit, kun niistä on tehty ilmoitus valvojille.

Facebook kertoi, että sekä ihmisiä että koneita käytetään sen varmistamiseksi, että sisältö noudattaa palvelun sääntöjä. Sääntöjä rikkova sisältö poistetaan. Viestejä ei kuitenkaan lueta mainonnan kohdentamiseksi, yhtiö vakuutti Bloombergille.

Facebook ei kertonut selkeästi, tutkiiko palvelu automaattisesti myös Messenger-viestien sanallisen sisällön linkkien ja kuvien lisäksi ilman, että kirjoituksista tehdään ilmiantoja. Bloombergin mukaan Facebook skannaa Messenger-keskustelut estääkseen seksuaalista hyväksikäyttöä. Kun käyttäjä tekee viestistä ilmoituksen, Facebookin ylläpitäjät tutkivat sen.

Asia tuli esille, kun Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi palvelun estäneen vihapuhetta sisältäneitä viestejä Myanmarissa. Hänen mukaansa automatiikka tunnisti viestit ja esti niiden välittämisen.

Yhtiön mukaan kyse ei ole sen kummemmasta kuin normaalista valvonnasta, jollaista harjoitetaan Messengeriä laajemmin Facebookissa ja monissa muissa vastaavissa verkkopalveluissa.

Facebook-käyttäjien tietosuojaa koetellaan nyt monella rintamalla. Yhteisöpalvelu on jo liemessä oletettua pahemmaksi paljastuneen Cambridge Analytica -skandaalin vuoksi. Lisäksi Facebook kertoi, että hyökkääjät ovat saattaneet kaivaa tietoja lähes kaikista Facebookin kahdesta miljardista käyttäjästä.

Messenger-keskustelua on mahdollista käydä myös yksityisesti, mutta se on tehty verrattain hankalaksi. Ohjeet siihen löydät tästä artikkelistamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?