Nyt näyttää pahalta: Jopa 2 miljardin ihmisen tietoja varastettu Facebookista - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Nyt näyttää pahalta: Jopa 2 miljardin ihmisen tietoja varastettu Facebookista

Facebook sanoo hyökkääjien keränneen julkisia tietoja jopa kahdesta miljardista käyttäjästään.

5.4.2018 12:05

Syvissä vesissä jo entuudestaan soutava Facebook kertoi uudesta tietosuojavahingosta, jonka piirissä voi olla jopa noin kaksi miljardia ihmistä.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka saat Facebookin urkintaominaisuuden pois päältä omasta puhelimestasi.

Facebook kertoi blogissaan ottaneensa pois käytöstä hakutoiminnon, jolla palvelun käyttäjiä pystyi etsimään puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen avulla. Pahantahtoiset toimijat ovat käyttäneet hakua useiden vuosien ajan kerätäkseen massoittain tietoa käyttäjien julkisista profiileista.

– Ottaen huomioon näkemämme toiminnan laajuuden ja hienostuneisuuden, uskomme useimpien ihmisten Facebookissa voineen joutua tällaisen kaavinnan kohteeksi, Facebook kirjoittaa.

Uutispalvelu Gadgets 360:n mukaan hyökkäys alkoi verkon pimeillä kujilla, jonne rikolliset kaatavat eri tietomurroista keräämiään käyttäjätietoja. Hyökkääjät käyttivät automaattisia tietokoneohjelmia syöttääkseen murroissa paljastuneita sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita Facebook-hakuun. Näin profiileista saattoi paljastua esimerkiksi täysiä nimiä, valokuvia tai kotikaupunkeja.

Kyse on siis julkisista profiileista, eli tiedoista, jotka olivat joka tapauksessa laajasti saatavilla. Mutta toisaalta moni käyttäjä ei ole välttämättä ollut tietoinen, että heidän tietonsa ovat olleet tällä tavalla haettavissa. Tämän on voinut estää asetuksista, mutta Facebook on tunnetusti ollut huono esittämään tietosuojavalikkonsa ymmärrettävästi.

Tavallisesti ihmisten julkisia tietoja ovat valokuva, syntymä- ja kotipaikka, työpaikka ja työnkuva sekä usein myös syntymäpäivä ja parisuhdetilanne. Tämän lisäksi julkisia tietoja ovat kaikille näkyvät eli maapallon kuvalla varustetut statuspäivitykset.

Varastettuja julkisia tietoja voidaan käyttää esimerkiksi identiteettivarkauksiin. Myös Facebookiin ja muihin sosiaalisiin medioihin luotujen valeprofiilien kuvat ovat usein tavallisilta käyttäjiltä varastettuja.

Facebook ei täsmentänyt, keitä se mahdollisesti epäilee tietojenkeruusta.

Artikkelia päivitetty lisätiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?