Useat vpn-palvelut keräävät käyttäjistä tietoja – vaikka väittävät muuta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tämä sinun pitää tietää vpn-palveluista – luuletko surffaavasi nimettömänä?

Lukuisat vpn-palvelut keräävät sinusta tunnistavia tietoja, vaikka palveluihin liittyy vahva uskomus nimettömyydestä.

Käyttäjää suojaavia vpv-palveluita voidaan käyttää tietoturvan parantamisen ohella rikollisiin tarkoituksiin.

27.3.2018 16:00

Käyttäjän todellisen olinpaikan ja tietoliikenteen salaavat vpn-palvelut ovat monien tietosuojastaan tarkkojen ihmisten valinta. Mutta monet palvelut kuitenkin keräävät käyttäjistään erilaisia tietoja.

Verkkosivusto The Best VPN kävi läpi 115 eri vpn-palvelua ja havaitsi 26:n keräävän vähintään kolmenlaista merkittävää tietoa maksullisista käyttäjistään. Asiasta uutisoi muun muassa The Next Web.

Tietoihin voivat kuulua esimerkiksi käyttäjän nimi ja sähköpostiosoite, nettiliittymän yksilöivä ip-osoite, sijainti, liittymätyyppi ja käytön aikaleimat.

Toisinaan lokien kerääminen mainitaan palvelujen verkkosivuilla – välillä selkeästi, välillä epämääräisemmin. Joissakin tapauksissa palvelut vaikuttavat valehtelevan päin naamaa. Esimerkiksi PureVPN vakuuttaa, ettei se kerää "mitään lokeja". Tutkimuksen mukaan palvelu kuitenkin säilöö käyttäjän nimen, sähköpostiosoitteen, puhelinnumeron, ip-osoitteen, yhteyden nopeuden ja yhteyksien aikaleimat.

PureVPN muistetaan myös tapauksesta, jossa palvelun keräämät lokitiedot auttoivat FBI:n nappaamaan kyberahdistelusta epäillyn miehen.

Jotkut palvelut ovat varsin suorasukaisia siitä, että lokeja kerätään. Tätä on korostanut etenkin Seed4.me.

– Meiltä usein kysytään, "pidämmekö lokeja?", ja vastaus on "kyllä pidämme". Ihan niin kuin muut maailman vpn-palvelut! Jos joku sanoo, että vpn-palvelu ei pidä mitään lokeja, hän valehtelee, Seed4.me väittää.

Lainsäädäntö netin anonymiteetin suhteen vaihtelee maittain. Monissa maissa verkkopalvelujen tarjoajat voidaan velvoittaa pitämään asiakkaistaan esimerkiksi rikosten selvittelyä varten. Vpn-palveluiden takaa on tehty muun muun muassa ahdistelua ja katsottu lapsipornoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?