Tietoturva

Facebook seuraa ihmisten puheluita sekä tekstiviestejä – ja selitys ontuu pahasti

Julkaistu:

Facebook
Facebook on seurannut mobiilisovelluksillaan käyttäjiensä puhelimen käyttöä vuodesta 2016.
Yllä olevalla videolla kerromme, millaista ja millaisia määriä tietoa Facebook kerää käyttäjistä. Palvelu on kerännyt sitä 10 vuotta käyttäneestä Maiju Majamaasta 8811 sivua tekstiä.

Facebook-yksitysyyskandaali on saanut uuden käänteen, kun Facebookin on uutisoitu keräävän Android-sovelluksellaan käyttäjiensä puhelu- ja tekstiviestihistoriaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ars Technica, joka julkaisi uusiseelantilaisen Dylan McKayn twiitin. Siinä ihmeteltiin, miten Facebookilta ladattu käyttöhistoria sisältää tiedot hänen käymistään puhelinkeskusteluista kaverinsa äidin kanssa.
Tiedot kertovat muun muassa, mihin numeroihin on soitettu ja kauanko puhelut kestivät.

Moni muu käyttäjä on sittemmin vahvistanut havainnon todeksi, ja siitä on kirjoitettu myös muissa medioissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ominaisuus otettiin käyttöön vuonna 2016, ja Ilta-Sanomat Digitoday kirjoitti siitä tuoreeltaan. Tuolloin yhtiö myönsi seuraavansa, kuka viestittelee ja kenellekin, mutta kiisti lukevansa tekstiviestejä.

Asiasta nousi viikonloppuna kohu, ja Facebook julkaisi vastineen omilla verkkosivuillaan. Vastineessaan Facebook myöntää, että Facebook Messenger- ja Facebook Lite -sovellukset pitävät kirjaa käyttäjien puhelu- ja tekstiviestihistoriasta. Yhtiön mukaan ”ihmisten on annettava suostumuksensa ominaisuuden käyttöön ja voivat poistaa sen käytöstä milloin tahansa”.

Vastineessaan Facebook ei kuitenkaan kerro, että se käytännössä harhauttaa ihmiset ottamaan ominaisuuden käyttöön. Facebook Messengerin asennuksen yhteydessä sovellus tarjoaa valmiiksi valintaa, jossa käyttäjä antaa yhteystietolistaansa Facebookille – ilman että asiasta kerrotaan selkeästi – ja kieltäytymisvaihtoehto on piilotettu hyvin huomaamattomaksi sivun alareunaan.

Tämän vaiheen jälkeen sovellus pyytää käyttäjää luovuttamaan puhelinnumeronsa. Myös tässä tapauksessa kieltäytymisvaihtoehto on huomaamaton. Kieltäytymisen jälkeenkin sovellus kehottaa vielä uudelleen. Seuraavassa vaiheessa se puolestaan yrittää syrjäyttää puhelimen oman tekstiviestisovelluksen ja korvata sen itsellään.

Facebook ei myöskään kerro vastineessaan, että vaikka seurannan keskeyttäisi, kaikki sen siihen asti keräämät tiedot säilyvät yhtiön palvelimilla.

Ilta-Sanomat Digitoday on julkaissut tarkat ohjeet, joilla Facebookin tietojenkeruuta voi yrittää estää. Tämä tapahtuu rajoittamalla Facebookin sovellusten käyttöoikeuksia puhelimessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt