Daily Beast: Democratic National Committeen murtaja Guccifer 2.0 oli töissä Venäjän sotilastiedustelussa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Hakkeri teki tökerön virheen: Trumpin lähipiirin ja Venäjän vakoilun väliltä saattoi paljastua yhteys

Yhdysvaltain kuuluisan vaalimurron takana oli venäläinen tiedusteluviranomainen, Daily Beast väittää.

23.3.2018 13:30

Guccifer 2.0 -nimellä esiintynyt ja romanialaiseksi hakkeriksi tekeytynyt Yhdysvaltain vaalimurtaja oli todellisuudessa Venäjän sotilastiedustelua harjoittavan GRU:n palkkalistoilla, Daily Beast kirjoittaa.

Hakkeri otti kunnian Yhdysvaltain demokraattisen puolueen johtavan elimen Democratic National Committeen kärsimästä sähköpostivarkaudesta vuosina 2015 ja 2016. Presidentiksi valittu Donald Trump käytti vuodettuja sähköposteja osana vaalikampanjaansa.

Trumpin pitkäaikainen poliittinen neuvonantaja Roger Stone on myös myöntänyt viestitelleensä Twitterissä Gucciferin kanssa. Hän myös väitti Trumpia tukevassa Breitbart News -verkkojulkaisussa, että koska demokraattien palvelit oli hakkeroinut Guccifer 2.0 -nimeä käyttävä hakkeri, niin Venäjää ei voinut syyttää teosta.

Venäjän hallinto on toistuvasti kiistänyt osallisuutensa vaalihakkerointiin.

Normaalisti vpn-palvelua todellisen sijaintinsa peittämiseksi käyttänyt hakkeri ei yhdessä tapauksessa aktivoinut vpn-sovellusta. Seurauksena hän jätti itsestään todellisen jalanjäljen, eli ip-osoitteen amerikkalaiseen sosiaalisen median palveluun, Yhdysvaltain Guccifer-tutkinnasta tietävä nimetön lähde kertoi Daily Beastille.

Ip-osoitteen pohjalta Guccifer 2.0 tunnistettiin erääksi henkilöksi GRU:n päämajassa Moskovassa.

Daily Beast huomauttaa, että vaikka Yhdysvallat on jo syyttänyt 13 venäläistä vaaleihin sekaantumisesta, varsinainen linkki Venäjän hallintoon on puuttunut. Guccifer 2.0:n paljastuminen Venäjän sotilastiedustelun viranomaiseksi olisi omiaan vahvistamaan Yhdysvaltain tutkintaa, jonka mukaan Trump syyllistyi salaliittoon Venäjän kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?