Näin Google näkee, kun käyt oluella – puhelimesi seuraa askeliasi, kirjaa kellonajat, tallentaa puheesi... - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Näin Google näkee, kun käyt oluella – puhelimesi seuraa askeliasi, kirjaa kellonajat, tallentaa puheesi...

Julkaistu: 23.3.2018 10:16

Googlen tiedonkeruu käyttäjistään on hyvin perusteellista ja yksityiskohtaista. Sen voi ottaa päältä pois, mutta harva tietää asiasta.

Cambridge Analytica -skandaali on herättänyt monet tiedonkeruuseen, jota Facebook kerää. Kyseessä ei ole kuitenkaan yksittäistapaus, sillä ilmaiseksi palvelujaan tarjoavat yritykset keräävät käyttäjistään paljon tietoa.

Tietoja kerätään mainonnan kohdentamiseksi. Tällöin käyttäjä maksaa tuotteista rahan sijasta henkilökohtaisilla tiedoillaan.

Voit keskeyttää sinusta tehtävän seurannan klikkaamalla Googlen Toimintojen hallinta -sivulla olevia liukukytkimiä. Jokaisella seurantatoiminnolla on oma kytkimensä. Seurannan keskeyttäminen ei poista vanhoja sinusta tehtyjä tallenteita.

Facebookin ohella mittavin tietojen kerääjä on Google, joka kerää käyttäjistään erittäin paljon tietoa: näihin kuuluu muun muassa nettihakuhistoria, sijaintihistoria kellonaikoineen ja vierailtuine paikkoineen ja jopa käyttäjän tallennettu puhe.

Monessa tapauksessa ihmiset eivät itse tiedä, että Google seuraa heitä. Asiasta on kerrottu palvelun käyttöehdoissa, mutta harvat lukevat sivukaupalla pitkää tekstiä.

On myös ihmisiä, jotka arvostavat Googlen seurantaa. Tällöin he saavat räätälöityjä mainoksia ja esimerkiksi aikatauluehdotuksia sopivista kotiin menevistä busseista.

Kaikkiin näihin tallenteisiin pääset käsiksi Googlen Toimintojen hallinta -sivulta. Kirjauduttuasi sisään Google-tunnuksellasi pääset katselemaan ja hallinnoimaan tietoja.

1. Verkko- ja sovellushistoria

Verkko- ja sovellushistoria tietää, millä nettisivuilla käyt ja mitä sovelluksia avaat mihinkin kellonaikaan Android-puhelimellasi.

Verkko ja sovellukset -valikon takaa näet selaushistoriasi ja sen, miten käytät Android-puhelinta. Valikon takaa löytyy jokainen verkkosivu, jonka olet avannut tietokoneella tai puhelimella, kun olet selaimeen sisäänkirjautuneena Google-tunnuksellasi. (Jos sinulla on esimerkiksi ollut Gmail auki, etkä ole kirjautunut ulos, tietosi tallennetaan.)

Lisäksi täältä näet, mitä sovelluksia olet avannut puhelimellasi ja mihinkin aikaan.

Voit pysäyttää seurannan klikkaamalla Toimintojen hallinta -sivulla olevaa liukukytkintä.

2. Sijaintihistoria

Google seuraa liikkeitäsi ja tässä tapauksessa näkee, että toimittaja kävi oluella töiden jälkeen ja vietti baarissa 2 tuntia ja 15 minuuttia. Voit klikata kuvan isommaksi.

Jos käytät Googlen puhelinta tai paikantavia palveluita, Google seuraa sinua koko ajan. Sijaintihistoria-toiminnon kautta pääset katsomaan, mitä Google tietää liikkeistäsi.

Palvelu tunnistaa muun muassa, liikutko kävellen vai juosten, missä paikoissa käyt ja paljonko vietät niissä aikaa. Lisäksi kaikkiin paikkavierailuihin lisätään tiedot siitä, paljonko vietit paikassa aikaa.

Voit zoomailla karttaa tai katsella tietoja karttanäkymän vasemmassa yläkulmassa olevasta Aikajana-valikosta. Kuten verkkohistoriankin tapauksessa, voit pysäyttää seurannan klikkaamalla Toimintojen hallinta -sivulla olevaa liukukytkintä.

3. Puhe- ja äänitoiminta

Tämän valikon takaa löytyvät äänitallenteet, joita Google tekee puhelimen mikrofonilla. Puheen tallentaminen liittyy ääniohjaukseen, jota voi tehdä muun muassa Android-puhelimella tai muulla laitteella, jolla voi käyttää Googlen palveluja. Palvelu tallentaa puhetta luullessaan, että käyttäjä yrittää tehdä äänihakuja tai käyttää Googlen laitteita äänitoiminnoilla.

Ongelma on siinä, että käyttäjä tuskin tietää, että toiminto on päällä alun alkaenkaan. Googlen näkemys siitä, mitkä ovat yrityksiä käyttää puhelinta, ovat myös varsin erikoisia. Täältä saattaa siis löytyä esimerkiksi äänitallenteita aivan tavallisista keskusteluista.

Tallenteiden oikealla puolella on pieni toistonäppäin. Sitä klikkaamalla voit kuunnella tallenteet. Tallenteet voit poistaa pienistä kolmen pisteen valikoista.

Kuten muissakin tapauksissa, voit pysäyttää seurannan klikkaamalla Toimintojen hallinta -sivulla olevaa liukukytkintä.

4. YouTube-haku- ja katseluhistoria

Kuten hakukoneenkin tapauksessa, myös Googlen Youtube tietää, mitä katselit ja mitä videoita hait. Pystyt lopettamaan myös tämän seurannan edellisten tapaan

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?