Estä Facebookia nuuskimasta puhelintasi: Näin suojaat tekstiviestit ja muut tiedot

rac

Julkaistu:

Facebook
Facebook kaivaa käyttäjiensä puhelimista tietoja, joita se ei muilla tavoin saisi. Neuvomme, miten Facebookin utelumahdollisuuksia rajoitetaan.
Yllä olevalla videolla näytetään, miten rajoitat Facebook- ja Facebook Messenger -sovellusten urkintaoikeuksia puhelimessa.

Facebookin tiedonkeruu on noussut suurten massojen tietoisuuteen Cambridge Analytica -urkintaskandaalin myötä. Facebookissa tehtävästä tietojen keräämisestä on puhuttu julkisuudessa nyt ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että Facebookissa tehtävän tietojen keruun lisäksi palvelu kerää sovelluksellaan tietoja käyttäjänsä puhelimesta. Näitä ovat muun muassa paikkatiedot ja laitteessa olevien yhteystietojen puhelinnumerot.

Jos puhelimella on käytettävä Facebookia, turvallisinta on käyttää selaimessa verkkosivuna toimivaa Facebookin mobiiliversiota, joka ei osaa lukea puhelimen tietoja. Tällöin Facebookille kannattaa varata oma selaimensa, jolla ei tehdä mitään muuta, sillä Facebook pystyy seuraamaan selaimella tehtävää muuta surffausta käyttäjän ollessa sisäänkirjautuneena Facebookiin.

Jos käytät Facebook- tai Facebook Messenger -sovellusta, niiden käyttöoikeuksia on syytä rajoittaa. Esimerkiksi mikrofonin tai kameran käyttöoikeuksia ei ole syytä antaa sovellukselle, ellet tee live-lähetyksiä. Facebookissa julkaistavat kuvat ja videot kannattaa puolestaan ottaa puhelimen omalla kameralla.

Myöskään oikeuksia kalenteriin, kontaktilistaan, puhelimeen tai tekstiviesteihin ei ole syytä antaa. Muuten näistä siirtyy tietoja Facebookille.
Android-puhelimissa Facebook Messenger -sovellus yrittää tehdä itsestään puhelimen ensisijaisen tekstiviestisovelluksen ja syrjäyttää käytössä olevan. Facebook käyttää tällä tavoin saamiaan tietoja selvittääkseen, kenen kanssa vaihdat tekstiviestejä. Tämä on esimerkki tiedosta, jota Facebook ei saa kaivettua tietokoneilta tai käyttäjien toiminnasta Facebookissa, mutta puhelinta tutkimalla kylläkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt