Zuckerbergin puolustuspuheelle täystyrmäys – ”Voimme todistaa: Facebook tiesi tästä petoksesta vuosia”

Facebookin pahasti viivästynyt puolustuspuhe yksityisyysskandaalin jälkeen on saanut hyvin nihkeän vastaanoton.

22.3.2018 9:58

Yllä olevalla videolla Mark Zuckerberg pyytää anteeksi Facebookin toimintaa CNN:llä.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg astui julkisuuteen eilisiltana Suomen aikaa ensimäistä kertaa Facebookia ravistelevan Cambridge Analytica -skandaalin paljastuttua. Facebookia ehdittiin kritisoida vaikenemisesta, sillä yhtiön johto ei kommentoinut tilannetta neljään päivään.

Facebook-viestissään Zuckerberg kertoi kolmesta tavasta, joilla palvelu aikoo parantaa käyttäjiensä turvallisuutta. Lisäksi Facebook on antanut ymmärtää tulleensa tietoiseksi Cambridge Analytican toiminnasta varsin myöhään ja alkaneensa estää sen toimintaa vuonna 2014.

Toimitusjohtaja ei kuitenkaan pyytänyt anteeksi. Sen hän teki myöhemmin CNN:llä, kun kritiikki häntä kohtaan sosiaalisessa mediassa oli kasvanut huomattavan suureksi.

 Hyväksikäytetyksi joutumisen tunnetta aiheuttavan skandaalin lopettaminen ei onnistu johtajalta, joka ei edes tunnista ongelmaa.

Vaikutusvaltainen amerikkalainen Quartz suhtautuu Zuckerbergin kommentteihin hyvin kriittisesti.

– Se oli harkittu, järjestelmällinen, kohta kohdalta mietitty (ja takuulla lakimiesten tarkasti syynäämä) vastaus Facebookin pahimpaan kriisiin – eikä sillä ole mitään mahdollisuuksia rauhoittaa sitä raivoa, jota monet Facebookin käyttäjät tuntevat.

Quartzin mukaan ongelman ydin piilee siinä, että Facebookissa kyse on tunteista. Niitä vähättelevät insinöörimäiset vastaukset eivät auta ongelmaa. Julkaisu nostaa keskiöön itse Zuckerbergin.

– Facebook menestyi, koska se tuotti ihmisille hyvää mieltä. Nyt se tekee yhä kasvavissa määrin päinvastaista. Hyväksikäytetyksi joutumisen tunnetta aiheuttavan skandaalin lopettaminen ei onnistu johtajalta, joka ei edes tunnista ongelmaa – eikä hän, ironista kyllä, ole koskaan ollut erityisen hyvä näkemään tunteita, Quartz jatkaa.

Facebookin tiedonkeruuta vastaan taistelua käynyt itävaltalainen yksityisyysaktivisti Max Schrems syyttää Zuckerbergia valehtelusta.

– Facebook on jakanut käyttäjiensä tietoja miljoonia kertoja laittomasti hämärille sovelluksille – käyttäjien tietämättä. Valitimme asiasta Irlannin tietosuojavaltuutetulle vuonna 2011, mutta Facebook väitti toimintansa olevan täysin laillista, eikä muuttanut toimintaansa. Nyt nettijätti yhtäkkiä väittää tulleensa petetyksi seitsemän vuoden viiveellä. Voimme todistaa: Facebook tiesi tästä petoksesta vuosia ja väitti toimintaansa lailliseksi, Schrems kirjoittaa johtamansa NOYB-järjestön (None of your business) antamassa lausunnossa.

Schrems esittää asiakirjassa myös palvelusta tekemänsä kantelut.

Suuri englantilainen teknologiajulkaisu The Register puolestaan huomauttaa, että Facebookin johto ei ole osoittanut halua muuttaa vastuutaan mielekkäiksi teoiksi Zuckerbergin linjaa vastaan. Mikään ei myöskään viittaa siihen, että palvelun tietojenkeruuseen perustuvaan kohdennettuun mainontaan ja siihen perustuvaan liiketoimintamalliin tulisi muutoksia.

The Register meni niinkin pitkälle, että se vaati koko palvelun sulkemista siihen asti, kunnes asioihin saadaan selvyys.

Pivotal Researchin analyytikko Brian Wieser sanoi Bloombergin haastattelussa, että Facebook ei tunnista, että sillä on perustavanlaisia ongelmia.

– Ja nyt puhutaan vain niistä ongelmista, jotka ovat tiedossa. Heillä on jatkuvia ongelmia liiketoimintansa eri alueiden hallitsemisessa, analyytikko totesi.

Kriisiviestintäyhtiö Temin and Co:n perustaja Davia Temin kutsui Zuckerbergin vastausta MarketWatchissa ”täysin riittämättömäksi, sekä tunteiden että toimenpiteiden kannalta”.

– Näyttää siltä, että Facebook soittaa viulua maailman ollessa liekeissä, Temin muotoili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?