Tietoturva

7 neuvoa: Näin vältät Facebook-urkinnan

Julkaistu:

Facebook
Tietoturva-asiantuntija kehottaa muun muassa käyttämään Facebookia eri verkkoselaimella kuin millä surffataan muualla verkossa.
Yllä olevalla videolla näytetään, miten poistat urkkivia sovelluksia Facebook-tililtäsi.

Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, kun hämäräperäinen analytiikkayhtiö pystyy keräämään Facebookin kautta tietoja 50 miljoonasta käyttäjästä ilmeisesti ilman kunnollista valvontaa. Toki jo ennen Cambridge Analyticaa koskevia paljastuksia Facebook-käyttäjien on kannattanut miettiä, mitä kaikkea palvelussa itsestään kertovat.

Avoimesti Facebookissa jaettujen tietojen lisäksi verkkoyhteisö kerää käyttäjistään myös muuta tietoa niin sanotuiksi varjoprofiileiksi. Facebook seuraa kävijöitä kaikkialla internetissä verkkosivustoilta löytyvien tykkää- ja jaa-linkkien avulla.

– Ne toimivat verkkosivuilla vähään samaan tapaan kuin koneille tallettuvat evästeet ja voivat seurata käyttäjää verkkosivustolta toiselle, kertoo F-Securen tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan.

Tykkää- ja jaa-linkit välittävät mainostajille tietoa kävijän kiinnostuksen kohteista. Jos käyttäjä on samaan aikaan kirjautuneena Facebookiin, surffaustottumukset on mahdollista yhdistää hänen Facebook-käyttöprofiiliinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varmin keino suojata tietojaan on lopettaa Facebookin käyttö kokonaan. Jos se kuitenkin tuntuu mahdottomalta ajatukselta, kannattaa ainakin käyttää muutamia varokeinoja.

1) Käytä eri selaimia

Nettihistorian ja omien kiinnostuksen kohteiden vuotamista Facebookin, mainostajien ja muiden kumppaneiden tiedoksi voi välttää käyttämällä Facebookin selailuun eri selainta kuin muuhun nettiselailuun.

2) Pyyhi nettihistoriasi

– Tapanani on poistaa nettiselaimen asetukista selaushistoria, evästeet ja niin edelleen joka päivä, kertoo Sullivan.

Näin varjoprofiilin kokoaminen alkaa joka päivä uudestaan, eikä tavoistasi ja kiinnostuksen kohteistasi pääse kertymään pitkää historiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3) Karta kyselyitä, suojaudu kaverien tekemiltä testeiltä

Cambridge Analytican tapauksen pitäisi osoittaa, ettei kaikkiin viattomilta tuntuviin Facebook-kyselyihin kannata luottaa, varsinkin jos niiden kautta pääsee käsiksi myös käyttäjän muihin tietoihin. Kannattaa suojata tietojaan myös Facebook-kavereiden tekemiltä kyselyiltä.

4) Mieti kenelle kerrot

Facebookissa on statuspäivitystekstikentän alapuolella on soikio, jonka sisällä on kolme pistettä. Sitä klikkaamalla tulee näkyviin muun muassa valikko, jossa oletuksena on Julkinen, eli päivityksesi näkyy kaikille. Valikon kautta pääset säätelemään päivityksesi yleisön jopa yksittäisten henkilöiden tarkkuudella.

5) Poista turhat sovellukset

Facebookissa toimii myös paljon eri sovelluksia, joille olet saattanut antaa pääsyn omiin tietoihisi. Turhat sovellukset kannattaa poistaa Facebookin asetusten kautta. Tarkemmat neuvot tähän antaa jutun alussa oleva video.

Samalla Facebookin Sovellusasetukset-sivulla on myös kohta Muiden käyttämät sovellukset. Valitsemalla ”Muokkaa” pääset valitsemaan, mitä tietoja Facebook-kaveriesi käyttämät sovellukset saavat sinusta. Tarkemmat ohjeet löydät tämän juttumme videosta.

6) Tarkista puhelimesi

Jos käytät puhelimessa Facebook-sovellusta, kannattaa tarkistaa, mitä oikeuksia olet antanut sovellukselle. Ainakin uusimmissa Android-versioissa löytyy puhelimen asetukista kohta Sovellusten käyttöoikeudet, josta voi estää Facebook-sovelluksen oikeuksia esimerkiksi puhelimen kalenterin, mikrofonin, kameran, yhteystietojen, sijainnin, tallennustilan ja tekstiviestien käyttöön.

Huomaa, että jos rajoitat oikeuksia, ne kannattaa poistaa myös Facebook Messengeriltä. Se kerää tietoja siinä, missä Facebook-sovelluskin.

IPhonen asetuksissa toiminnot ovat enemmän hajallaan. Kun Facebook-sovelluksen avaa ensimmäisen kerran, saattaa ohjelma pyytää käyttöoikeutta puhelimen yhteystietoihin. Kysymykseen kannattaa vastata ei, sillä se ei vaikuta Facebook-sovelluksen käyttöön.

Varmempaa saattaa olla käyttää Facebookia vain puhelimen nettiselaimella, sillä silloin palvelu saa vähemmän tietoa puhelimesta.

7) Tarkista toimintasi

Jos haluat olla todella perusteellinen, voit tarkistaa ja poistaa muun muassa kaikki tekemäsi tykkäykset ja reaktiot, jotka kertovat arvoistasi ja mielenkiinnon kohteista Facebookille ja mainostajille. Toimintaloki löytyy Facebookin yläkulmasta pientä alaspäin osoittavaa nuolta klikkaamalla.

Toimintaloki-sivun vasemmassa reunassa löytyvät niin sanotut Suodattimet, joiden kautta pääsee selaamaan esimerkiksi tekemiään tykkäyksiä, katsomiaan videoita, kirjoittamiaan kommentteja jne.

Jokaisen merkinnän voi halutessaan poistaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt